Zupa z soczewicy

Soczewica choć obecnie nieco zapomniana używana była była już w starożytnej Grecji. Obecnie jest ceniona zwłaszcza przez wegetarian, ponieważ zawiera dużo białka , wapnia i żelaza oraz odchudzające się osoby, bo ma niski indeks glikemiczny. Soczewica może być dodatkiem zarówno do zup czy sałatek. Oprócz doskonałego smaku i prozdrowotnych cech jej zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Aby to udowodnić przedstawiamy przepis na lekką zupę z soczewicy.socz

Na 3 porcje potrzebne będą:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • 1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 pomidora, bez skórki, pokrojonego w kostkę
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1l wody (wrzątku)

Przygotowanie

W dużym garnku podsmaża się na rozgrzanej łyżce oliwy cebulę. Następnie dodaje marchew, pietruszkę i selera. Gdy warzywa trochę zmiękną zalewa się je wrzątkiem i dodaje kostkę rosołową. Całość należy gotować przez około 10 minut. Soczewicę płucze się na sicie, a potem dodaje do gotujących warzyw. Wszystko powinno gotować się do momentu aż stanie się prawie miękka. Na koniec przychodzi czas na przecier pomidorowy, pomidora, czosnek i przyprawy. Potrawę gotuje się do momentu gdy soczewica zmięknie i zupa stanie się gęstsza. Gdy będzie robiła się zbyt zwarta i zacznie przywierać trzeba dolać do niej trochę wody (tyle, żeby zachowała konsystencję gulaszu).