Wielkanocny baranek z ciasta

Baranek to jeden z najważniejszych wielkanocnych symboli. Pod jego figurą zwykło się widzieć zmartwychwstałego Chrystusa – Baranka Bożego – który w tych wiosennych świętach jest przecież postacią najważniejszą. Baranki wykonuje się z czekolady, masy cukrowej lub ciasta drożdżowego czy mu podobnego. Poniżej przedstawiamy przepis na ostatnią z wymienionych wersji.

źródło: czasdzieci.pl

źródło: czasdzieci.pl

Co będzie niezbędne do samodzielnego upieczenia baranka wielkanocnego?

  • foremka w kształcie baranka (jedna większa bądź kilka małych)
  • skrobia ziemniaczana (ćwierć szklanki)
  • mąka pszenna (trzy-czwarte szklanki)
  • cukier (pół szklanki)
  • jaja (trzy sztuki)
  • czekoladowe łezki do wypieków (około pięć deko)
  • cukier waniliowy (jeden mały)
  • proszek do pieczenia (jedna płaska łyżeczka)
  • olej do posmarowania foremki
  • tarta bułka do wysypania foremki
  • dwa goździki
  • dwie łyżki cukru pudru
  • lukier biały (torebka)

Jak przygotować słodkiego baranka wielkanocnego?

Żółtka i białka rozdzielamy, pierwsze wrzucając do mniejszej miski. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy. Następnie białka wlewamy do miski większej i ubijamy je z cukrami, dodajemy masę z żółtek, a potem mąkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy do niej czekoladę.

Do wysmarowanej i posypanej bułką formy wlewamy ciasto. Pieczemy przez niecałe 30 minut (w przypadku mniejszych foremek – odpowiednio krócej) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gdy baranek wystygnie rozpuszczamy lukier i polewamy go nim. Zostawiamy do zastygnięcia. W miejsce oczu wbijamy goździki, całość dekorujemy bukszpanem i wstążeczką.