Jak używać naczyń silikonowych?

Obecnie bardzo modne stały się wszelkiego typu naczynia silikonowe – szczególnie te przeznaczone do wypieku ciasta czy muffinek. Podobnie popularnością cieszą się różnego typu silikonowe akcesoria kuchenne. Czym tak na prawdę są naczynia silikonowe i jak należy ich używać?

Produkty wykonane z dobrej jakości silikonu znoszą temperaturę od -60 do +300 stopni Celsjusza. Jest to przy tym tworzywo elastyczne, zatem można łatwo takie naczynia przechowywać np. zwinięte w rulon, bez obawy, że powstaną zniekształcenia czy inne uszkodzenia. Silikon jest odporny na środki chemiczne, a do tego nie ma zapachu i nie przechodzi zapachem przyrządzanych potraw. Silikonowe naczynia można używać w piekarnikach gazowych i elektrycznych, a także w mikrofalówce. Szeroki wybór silikonowych form do pieczenia można znaleźć np. na okazje.info: http://www.okazje.info.pl/dom-i-ogrod/kuchnia-i-jadalnia/

www.urzadzamy.pl

www.urzadzamy.pl

Najczęściej takich naczyń używa się do pieczenia ciasta, ale również mięsa, zapiekanek czy ryb. Można w nich jednak nie tylko piec, ale i chłodzić, a nawet mrozić budyń czy galaretkę. W kuchni używa się również takich silikonowych akcesoriów, jak łopatki, łyżki. Hitem są też ostatnio silikonowe stolnice, które można z łatwością zwinąć w rulon, więc ich przechowywanie nie zajmuje tyle miejsca co stolnic tradycyjnych.

Co ważne, silikonowych form do pieczenia nie trzeba uprzednio smarować tłuszczem, bo potrawy i tak nie będą przywierać. Naczynia z silikonu można myć w zmywarkach. A co najważniejsze, silikonowe naczynia są bezpieczne dla zdrowia i neutralne dla jedzenia. Nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji podczas grzania.