Tradycyjne potrawy świąteczne. Wielkanoc

Święta wielkanocne to czas, który spędzamy w domu, w gronie najbliższej rodziny. By jednak świętowanie miało pełny wymiar, należy zainwestować w przygotowanie pysznych potraw wielkanocnych stworzonych na bazie tradycyjnych przepisów. Sprawdzone receptury w swojej książce „Tradycyjne potrawy świąteczne. Wielkanoc” przedstawia Jaga Zacharczuk.

potrawy

źródło: Weltbild

Jaga Zacharczuk fascynuje się starymi przepisami kulinarnymi odziedziczonymi po poprzednich pokoleniach. Dlatego też w jej książce znajdziemy miedzy innymi propozycje klasycznych mazurków, pieczeni, pasztetów, sałatek, żurów, słodyczy, maseł, a także potraw z kurczakiem czy jajami.

Drugą częścią książki są proste, sprawdzone porady, które przed Wielkanocą sprawdzą się w każdej kuchni. Dowiadujemy się między innymi co zrobić, by skorupka jaja odchodziła bez problemu, sernik nie opadał i nie pękał, a obeschnięty chrzan był znów zdatny do użycia. Autorka radzi też, jak zrobić lukier czy prosta formę do paschy. Zarówno przepisy, jak i wskazówki, zilustrowane są pięknymi zdjęciami, które zachęcają do przedświątecznej, kuchennej działalności.

Średnia cena książki wynosi około 18 zł.