Szparagi – naturalne źródło witamin i zdrowia

Szparagi to długie, dość cienkie warzywo, które większość z nas wciąż postrzega jako ekskluzywne. Ale to nie prawda. Choć szparagi kosztują więcej niż np. ziemniaki, to jednak ich wartości odżywcze są na tyle duże, że warto przymknąć oko na cenę ok. 10 zł. Przede wszystkim szparagi doceniają Niemcy, ale ich właściwości odżywcze coraz częściej są dostrzegane również i przez Polaków.

Co kryją w sobie szparagi?

Szparagi posiadają wiele właściwości odżywczych, ale także i mają właściwości odchudzające. Jedna porcja 100 g zawiera jedynie 17 kcal! Prawda, że mało? Szparagi białe rosną bezpośrednio pod ziemią, stąd ich kolor. Zielone zaś wyrastają ponad nią i dzięki temu zabarwiają się na naturalny kolor. Białe są łagodniejsze i twardsze, dlatego należy je obrać nim umieścimy je w wodzie. Zielone jedynie odłamujemy – pozbywamy się twardej, zdrewniałej końcówki.

Zielone szparagi - źródło zdrowia

Jedzmy szparagi na zdrowie

Szparagi to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają wiele witamin oraz składników mineralnych, które sa potrzebne dla naszego organizmu – chodzi tutaj przede wszystkim o fosfor, wapń, błonnik, kwas foliowy, potas oraz witaminy. Nad jedzeniem tego warzywa powinny zastanowić się osoby cierpiące na kamienie nerkowe oraz dnę moczanową – zawierają one puryny, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego.

Dodatkowo szparagi możemy mrozić, gotować al dente oraz na miękko, a także bez przeszkód przechowywać w lodówce. Wystarczy je ugotować w wodzie z dodatkiem cukru czy kilku kropel cytryny.