Na Święta-domowe rogaliki z marmoladą

Jednym ze smaków „z przeszłości” dla wielu z nas są potrawy świąteczne, a w szczególności te przygotowywane na Boże Narodzenie. Obok konkretów w postaci zup, ryb, pierogów czy kapusty z grochem, stałym punktem programu są słodkości – ciasta, suszone i kandyzowane owoce, a także drobne ciasteczka i rogaliki. Oczywiście można takie wypieki swobodnie kupić w cukierni, jednak czasem warto pofatygować się i własnoręcznie przygotować świąteczne smakołyki. Poniżej przepis na domowe kruche rogaliki prosto z babcinej kuchni.

tastefully.bloog.pl

tastefully.bloog.pl

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3 dag drożdży
    2 łyżki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki śmietany
    1 jajko
    2 żółtka (białko pozostawić)
    1/2 kg twardej marmolady

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dajemy na stolnicę i siekamy nożem na drobiny, a następnie zagniatamy szybko, podsypując nieco mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk i stolnicy. potem bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki placek. Z gotowego placka za pomocą szklanki wycinamy kółka. Do środka każdego kółka nakładamy po pół łyżeczki twardej marmolady. Zawijamy rogalik, smarujemy jego wierzch pozostawionym wałkiem, najlepiej za pomocą specjalnego kulinarnego pędzelka, a następnie posypujemy cukrem kryształem.