Świąteczny piernik babuni

Sprawdzone przepisy na świąteczne wypieki to podstawa udanego świątecznego biesiadowania. Warto sięgać po przepisy naszych mam i babć, jak również zaglądać do starych książek kucharskich. Dawne gospodynie domowe nigdy nie szły na „łatwiznę” i robiły wypieki na bogato. Oto przepis na takie ciasto – piernik babuni.

piernik

okazje.info.pl

Składniki:

  • 0,5 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag smalcu lub masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Miód razem z cukrem i tłuszczem grzejemy na małym ogniu niemal do wrzenia, a następnie odstawiamy masę do przestygnięcia. Do letniej masy dodajemy stopniowo mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól oraz przyprawy piernikowe. Jednocześnie cały czas ugniatamy ciasto ręką. Po jego dokładnym wyrobieniu formujemy kulę, wkładamy ją do kamionkowego garnka i zostawiamy pod ściereczką na około 3 tygodnie w chłodnym miejscu. Tak dojrzałe ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkowujemy, wkładamy do posmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Trzeba pamiętać, że pierniki pieczemy na kilka dni przed świętami, ponieważ zaraz po upieczeniu są twarde i muszą skruszeć aby były smaczne.