Surowy sos czekoladowy

Słyszeliście o raw food, czyli surowej diecie? Jeśli jeszcze nie, to postaramy się Was do niej przekonać, rozpoczynając robienie tego od przepysznego i banalnie prostego w przygotowaniu sosu czekoladowego. My wykorzystujemy go zarówno do ciast i ciasteczek, jak i lodów – w każdym wydaniu smakuje znakomicie! Życzymy udanego przyrządzania (bo przecież nie gotowania!) i smacznego.

Z czego przygotowuje się surowy sos czekoladowy?

Aby przygotować sos czekoladowy raw food potrzebujemy:

  • cztery łyżki płynnego, kokosowego oleju
  • dwie łyżki płynnego miodu
  • trzy łyżki kakao w proszku (raw – surowe)
  • jedną niedużą łyżeczkę waniliowego ekstraktu
  • jedną niedużą łyżeczkę cynamony
  • odrobinę soli himalajskiej
  • dwie duże łyżki kokosowego mleka

Do oleju dodajemy miód, kakao oraz resztę składników (oprócz mleka). Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy mleko, mieszając i patrząc na gęstość sosu. I gotowe! Sos podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Gdyby za bardzo zgęstniał, pojemnik z sosem wkładamy do ciepłej wody i mieszamy.