Super ciasta domowe

Podobno po „Black Friday” (czarny piątek – amerykańska tradycja wielkich wyprzedaży, która zaczyna być coraz bardziej popularna także w Polsce) rozpoczyna się sezon na świąteczne zakupy. Oznacza to, że za chwilę zewsząd będą otaczać nas świąteczne ozdoby, w centrach handlowych rozbrzmiewać będą piosenki jednoznacznie kojarzące się nam z Bożym Narodzeniem, a na dodatek – na myśl coraz częściej będą przychodzić nam świąteczne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć różnego rodzaju wypieków! Może w tym roku warto zaszaleć i zaserwować rodzinie coś całkiem nowego?

Nie zapomnij o pierniczkach

Święta Bożego Narodzenia wielu z nas kojarzą się z pysznymi pierniczkami. Ich pieczenie i dekorowanie w gronie bliskich osób (rodziny lub przyjaciół) może być doskonałą przedświąteczną zabawą. Taką chwilą tylko dla siebie, z której powstaną pyszności obłędnie rozpieszczające nasze podniebienia. Same zalety! Przy przygotowywaniu tego rodzaju wypieków zadanie ułatwi nam wykrawaczka do ciastek. Możemy zdecydować się na produkt marki Tescoma, w zestawie znajdziemy aż cztery świąteczne wzory, dzięki którym wytłoczymy na pierniczkach urocze choineczki, świąteczne stroiki z dzwoneczkami, mikołaje lub prezenty!

wykrawaczka do ciastek

 

 

 

 

 

 

 

 

Niezbędna będzie także blacha do pieczenia ze stali węglowej. Doskonale sprawdzi się szara blacha marki Duka o wymiarach 38x27x2 cm – z pewnością będzie nam ona dobrze służyć nie tylko podczas przedświątecznych przygotowań, ale przez cały rok.

blacha do pieczenia ze stali węglowej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stół pełen słodkości

Na zakończenie wigilijnej kolacji warto przygotować desery, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym członkom naszej rodziny. Słodkości te z pewnością sprawdzą się także pierwszego i drugiego dnia świąt! Warto wyjść poza utarte schematy i poznać przepisy na ciasta i torty, które dotychczas nie pojawiały się na naszych stołach. Dzięki temu urozmaicimy coroczne menu świąteczne i poznamy całkiem nowe smaki. Dodatkowo, będzie to element zaskoczenia dla naszych gości – powinien się sprawdzić, wszak nikt z nas nie lubi kulinarnej nudy!

Możemy na przykład upiec pyszne, domowe ciasto marchewkowe. Będziemy potrzebować: 1,5 szklanki startej marchewki, 1,5 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, 1 szklanki oleju, 4 jajek, 1 łyżeczki sody (płaskiej), 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczki cukru wanilinowego oraz 0,5 łyżeczki soli. Aby przygotować ciasto, musimy zacząć od starcia marchewki – użyjmy do tego tarki o drobnych oczkach (możemy też użyć blendera). W międzyczasie nagrzejmy piekarnik do 180 stopni. Za pomocą miksera ubijamy jaja z cukrem i z cukrem wanilinowym. Po chwili powoli dolewamy olej, niewielkimi partiami (cały czas miksując). Następnie stopniowo dodajemy mąkę i sól, a także proszek do pieczenia i sodę. Nasza masa powinna być dość gęsta. Na koniec dodajemy cynamon i odciśniętą z wody marchewkę. Teraz mieszamy ciasto ręcznie, już bez miksera. Już prawie gotowe – wystarczy natłuścić formę do pieczenia i wylać do niej ciasto, które pieczemy około 55 minut. Warto sprawdzać jego stan patyczkiem.

A gdyby tak coś bardziej fit? Proponujemy postawić na arbuza! Wejdźcie na zaprzyjaźnioną stronę Slimdown.pl i sprawdźcie sami jakie pyszności można z niego zrobić.