Sprawdzony przepis na lasagne z sosem beszamelowym

Lasagne to jedno z typowych włoskich dań. Jest syte, a do tego umiarkowanie trudne do przygotowania, nie zajmuje aż tak dużo czasu, a do tego jest w rozsądnej cenie. Podajemy sprawdzony przepis na lasagne z mięsem drobiowym i sosem beszamelowym.

Składniki:

  • pół kilograma płatów lazanii bez wstępnego gotowania
  • 20 dag sera żółtego – parmezanu lub mozarelli
  • pół kilograma mięsa drobiowego

na sos mięsny:

  • puszka pomidorów bez skórki
  • koncentrat pomidorowy w kartonie – może być z bazylią lub czosnkiem
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek  podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso mielone i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, bazylię, tymianek, oregano i doprawiamy solą oraz pieprzem.

przepis na lazanię

okazje.info.pl

Sos beszamelowy

Masło rozpuszczamy w małym garnku, dodajemy mąkę i energicznie łączymy składniki za pomocą trzepaczki do ubijania. Mleko dodajemy partiami i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką.

Naczynie żaroodporne nasmarowujemy tłuszczem, a na jego dnie rozsmarowujemy odrobinę sosu mięsnego i beszamelu. Na to układamy płaty lazanii, potem mięso, starty ser i sos beszamelowy. Potem w taki sam sposób układamy kolejne warstwy – maksymalnie cztery. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na godzinę aby makaron zmiękł. Potem pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 40 minut, a na 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię aby wierzch się zarumienił.