Sprawdzone porady dotyczące jajek – cz. II

W poprzedniej części artykułu pisałam o tym, jak przechowywać samo żółtko, jak gotować nadtłuczone jajko, jak sprawdzać świeżość produktu oraz o odróżnianiu jajek surowych od gotowanych bez rozbijania skorupki. Dziś natomiast postaram się odpowiedzieć na pytania: Jak skutecznie obierać jajka? Czy jest zależność między kolorem żółtka a świeżością jaja? Jak ubić pianę z białek? Jak przygotować jajko do panierki?

jajka

Obieranie jajek – ile osób, tyle sposobów na nie. Według mnie najskuteczniejszą metodą jest ta, która polega na włożeniu świeżo ugotowanych produktów do bardzo zimnej wody. Taki szok termiczny sprawi, że nawet świeże jajko obierze się zdecydowanie łatwiej.

Kolor żółtka a świeżość jaja – wiele osób twierdzi, że barwa żółtka może informować o tym, czy dane jajko jest świeże, czy też nie. Nic bardziej mylnego. To, jakiego koloru jest żółtko danego jaja zależy bowiem wyłącznie od tego, jakiego typu pożywienie dostawała kura, która je zniosła.

Piana z białek – aby ubić ją szybko i skutecznie, przede wszystkim używajmy jaj świeżo wyjętych z lodówki. Dodatkowo do rozbitych białek dodajmy szczyptę cukru pudru bądź soli. Co więcej, miska oraz łapki robota, których będziemy używać do ubijania piany, muszą być suche i pozbawione nawet najmniejszej ilości tłuszczu. Gdy bowiem białka mają kontakt z wodą czy olejem mogą nie ubić się na w pełni sztywno.

Jajka do panierki – w niektórych domach podczas roztrzepywania jajek do panierki dodaje się do nich wodę lub mleko. Niestety, może to prowadzić do rozmiękczania panierki. By była ono odpowiednio krucha do jajek dodajmy wyłącznie odrobinę oleju i soli.