Sposób na gotowanie jajek

Miękkie, twarde, w koszulkach… sposobów na gotowanie jajek jest naprawdę sporo. Zaczynając od najprostszej jajecznicy, a kończąc na wykwintnych jajkach po benedyktyńsku, podawanych z sosem holenderskim. Podobno po sposobie przyrządzania jajek można poznać prawdziwego kucharza, okazuje się bowiem, że nie każdy wie jak dobrze ugotować jajka na twardo czy przyrządzić puszysty omlet. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na gotowanie jajek, które gwarantuje, że bez względu na umiejętności kulinarne, danie wyjdzie perfekcyjne. Wystarczy poznać jednej prosty trick, aby już nigdy nie martwić się czy białko jest odpowiednio ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Jaki jest sposób na gotowanie jajek?

Przyrząd do gotowania jajek na miękko

sposób na gotowanie jajekRozpływające się żółtko i perfekcyjnie ścięte białko. Aby ugotować idealne jajka na miękko trzeba mieć odpowiednie wyczucie czasu. Ale czy na pewno? Czasami można wspomóc się odpowiednim sprzętem. Przyrząd do gotowania jajek na miękko to prosty sposób na to, aby zawsze przygotować perfekcyjne śniadanie lub kolację. Popularne jajowary można znaleźć na http://www.okazje.info.pl/sprzet-agd/jajowary/. Dzięki wykorzystaniu przyrządu do gotowania jajek, nie trzeba wiedzieć ile gotować jajka przepiórcze na twardo, czy stale pilnować gotujących się jajek na miękko. Jajowar posiada timer z możliwością określenia wielkości jajek, dzięki czemu zawsze osiąga się zamierzony efekt. Taki sposób na gotowanie jajek jest nie tylko prostszy, ale również bardziej ekonomiczny. Przyrząd do gotowania jajek na miękko lub twardo pozwala za jednym razem ugotować nawet dziewięć jajek, dzięki czemu szybko i łatwo można przyrządzić posiłek dla całej rodziny. Dodatkowo, jajowar sygnalizuje zakończoną pracę, dzięki czemu nie ma konieczności korzystania z dodatkowych timerów czy stoperów w telefonie.

Jak dobrze ugotować jajka na twardo?

Jajko na twardo stanowi bazę wielu past i sałatek. Może także stanowić dodatek do kanapek czy przekąskę na imprezę. Jednak jak dobrze ugotować jajko na twardo? Wszystko zależy od sposobu jego wykorzystania. Jajka do sałatek powinny być mocno ścięte, tak aby żółtko miało stałą strukturę i łatwo dało się pokroić. W przypadku past lub jajek pokrojonych na kanapkę, żółtko może pozostać na wpół płynne. Coraz popularniejsze stają się jajka innych ptaków, które różnią się nie tylko wielkością, ale i smakiem. Ile gotować jajka przepiórcze na twardo? Z uwagi na niewielki rozmiar, należy je gotować o połowę krócej, niż jaja kurze. Oznacza to, że do gotującej się wody wkładamy je na nie więcej niż 5 minut.