Smaczne i proste dania z soczewicy – jedz fit!

Soczewica to niezwykle wyjątkowa roślina, które ziarna są doskonałym źródłem wartości odżywczych. Przede wszystkim posiadają wiele białka, co sprawia, że są znakomite dla wegetarian oraz wegan, którzy cenią sobie dietę pozbawioną całkowicie mięsa. Choć kiedyś potrawy z soczewicy, zwłaszcza zupy, były uważane za pożywienie dla osób biednych, których nie stać na mięso – dziś wiadomo, że przepisy z soczewicy czerwonej i zielonej to prawdziwy hit. Wszystko, dzięki pożywności, wartościom odżywczym oraz smaku. W sklepach znajdziemy różne odmiany tejże rośliny. Czerwona soczewica świetnie się gotuje i nie wymaga namaczania. Jeśli zaś chodzi o zieloną – jest bardzo sypka i delikatna. Żółta soczewica doskonale nadaje się do zup typu krem, a brązowa jest twarda i ma wyrazisty smak. Zaintrygowany? Sprawdź nasze przepisy na smaczne i proste dania fit!

Fakes – doskonała grecka zupa

Masz chęć spróbować śródziemnomorskich smaków? Jeśli tak, to postaw na nasz przepis z czerwonej soczewicy, czyli fakes – tradycyjną zupę grecką. Do jej wykonania potrzebujesz takich składników jak:

  • 250 gramów czerwonej soczewicy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek ekstra tłoczonej
  • Czosnek
  • Jedna duża cebula
  • Duża marchew
  • Litr wody
  • Przyprawy: oregano, rozmaryn, liście laurowe, sól i pieprz
  • Przecier pomidorowy

smaczne i proste dania
przepisy z czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica nie wymaga namaczania, dzięki czemu nie musimy wcześniej przygotowywać się do zrobienia tej zupy. Wystarczy zalać ją wodą i od razu gotować do miękkości. Do innego garnka wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki (ok. 4-5 ząbków), dodaj cebulę posiekaną w kostkę oraz marchew. Całość zalej oliwą z oliwek. Podpraż wszystko ze sobą, a następnie dorzuć odcedzoną soczewicę oraz dorzuć przyprawy. Dodaj również pastę pomidorową (tudzież przecier pomidorowy) i doprowadź do wrzenia. Gotuj następnie przez 10 minut. Gdy całość się zagotuje, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez kolejne pół godziny. Zupę możesz zblendować lub podawać z soczewicą w całości.

Przepisy z soczewicy zielonej – smaczna sałatka

Dania z soczewicy mogą być fit! Wystarczy tylko odpowiednio je przygotować. Soczewica z zalewy (najlepiej zielona) od razu nadaje się do spożycia. Dzięki temu można z jej pomocą przygotować smaczną sałatkę dla całej rodziny. To także znakomita potrawa, gdy w domu pojawią się niezapowiedziani goście. Wszystko, co potrzebujesz do przygotowania tej potrawy to:

  • Puszka gotowej soczewicy
  • Czerwona cebula
  • 2 duże pomidory
  • Ogórek świeży
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet jabłkowy
  • Sok z limonki
  • Świeża mięta
  • Sól i pieprz

smaczne i proste dania

Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Wystarczy obrać pomidora oraz ogórek i usunąć nasienia. Następnie siekamy je w drobną kostkę i łączymy z wcześniej pokrojoną cebulą. Warzywa umieszczamy w misce i dołączamy do tego soczewicę, wcześniej już dobrze odsączoną. Z oliwy z oliwek (ok. 4 łyżek), octu jabłkowego (ok. 2-3 łyżek), soku z limonki oraz przypraw przygotowujemy sos, który dodajemy do sałatki. Całość warto podawać schłodzoną.