Sezon na grilla: Szaszłyki słodko – kwaśne z owocami

Ponieważ rozpoczął się sezon grillowy, proponujemy smaczną przekąskę z grilla, która jednocześnie pomoże zaspokoić zapotrzebowanie na słodkie produkty, a mianowicie szaszłyki słodko – kwaśne z owocami.kulinarneprzeboje.blogspot.com

Składniki:

25 dag wieprzowiny
100 ml słodkiego lub półsłodkiego wermutu
Po 50 ml soku ananasowego i winogronowego
Cała cytryna
łyżka jasnego miodu
świeży ananas
kiść winogron
pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę należy zamarynować na słodko-kwaśno, a na patyczki nabić owoce, począwszy od cytryny. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Pokrojoną w sporą kostkę wieprzowinę natrzeć pieprzem, solą i oliwą z oliwek, a następnie obficie skropić sokiem z cytryny. W misce uszykować marynatę, czyli wlać słodki wermut, sok ananasowy, sok winogronowy i dodać tartą skórkę z cytryny oraz solidną łyżkę jasnego miodu.Marynujemy mięso w zalewie co najmniej dwie godziny.

Następnie na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie kawałki obranego, świeżego ananasa, winogrona oraz mięso. Przed położeniem szaszłyków na posmarowanym oliwą ruszcie, smarujemy je miodem i wypiekamy, obracając co jakiś czas przez około 15 minut.