Sernik czekoladowy na zimno

W letnie upalne dni marzymy o ochłodzie i orzeźwieniu, rezygnując często z cięższych potraw i deserów, w szczególności wszelkiego rodzaju kremów. A ponieważ jest gorąco, nie mamy również ochoty stać godzinami  przy nagrzanym piekarniku i dodatkowo nagrzewać mieszkanie, w którym zapewne i tak jest gorąco.
Alternatywą dla pieczonych i cięższych ciast mogą być w tym okresie wszelkiego typu ciasta czy desery „na zimno” lub częściowo tylko pieczone. Proponujemy znaleziony na blogu http://wkuchennymoknie.blox.pl delikatny, kremowy sernik, który można wykonać na dwa sposoby – piekąc spód biszkoptowy samodzielnie lub wykorzystując do tego gotowe, kakaowe spody tortowe.

Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 28×40 cm):

5 jajek
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1½ łyżki kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1000g serka kremowego waniliowego (np. Vitello z naturalną wanilią)
1000ml śmietanki kremowej 30%
7 łyżeczek żelatyny
2 czekolady deserowe
2 czekolady białe + 5 łyżek wody

Sposób wykonania biszkoptu:

Ubijamy białka na sztywna pianę, dodając porcjami cukier, tak aby się prawie całkiem rozpuścił. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy, najlepiej ręcznie, za pomocą dużej łyżki bądź łopatki. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą przyczepność masy serowej.

Sposób wykonania masy serowej:

Schłodzoną śmietankę kremową ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek waniliowy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części. Czekoladę deserową łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu, ale jeszcze płynną czekoladę dodajemy porcjami do masy serowej stale delikatnie mieszając. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (jeżeli się nie rozpuści lekko podgrzewamy). Po krótkim przestudzeniu, ale jeszcze płynną wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem ręcznym na małych obrotach. Masę natychmiast wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy za pomocą szpatułki i wkładamy do lodówki do zatężenia. Do pozostałej masy serowej dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę w 5 łyżkach wody i rozpuszczone we wrzątku 3 łyżeczki żelatyny postępując analogicznie jak w przypadku poprzedniej, ciemnej warstwy.

Wylewamy natychmiast na zatężoną ciemną masę, równomiernie rozprowadzamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem leciutko posypujemy kakao.

a3cbb1d25d0f76ebddf542b791117f6c_279175_51f63cdd6e6ed_510

Źródło: www.wkuchennymoknie.blox.pl