Co przygotować na Święta Bożego Narodzenia – przepisy!

W ferworze świątecznych przygotowań zdarza się, że pomysły na wigilijne potrawy nie przychodzą nam do głowy same. Dlatego też dobrze mieć pod ręką przepisy na tradycyjne 12 potraw wigilijnych. Chyba najbardziej popularną świąteczną rybą jest karp. Ale jak go przyrządzić? Na naprawdę wiele sposobów! Sprawdź, co przygotować na święta Bożego Narodzenia! Zapoznaj się z naszymi atrakcyjnymi przepisami na karpia i wybierz coś w sam raz dla siebie.  

Idealnie przygotowany karp w galarecie

Co przygotować na Święta Bożego Narodzenia - przepisy!

Chyba nikt nie wyobraża sobie tradycyjnych 12 potraw wigilijnych bez karpia w galarecie! To obowiązkowa ryba na świątecznym stole. Podawana jest na zimno, więc z powodzeniem może być przystawką lub daniem kolacyjnym. Cały smak zależy tutaj od wywaru – musi być klarowny, czysty, a jednocześnie dość wyrafinowany. Do przygotowania tego przepisu na święta Bożego Narodzenia potrzeba:

  • Dwa dzwonki karpia
  • Jedna średniej wielkości cebula
  • Dwie marchewki
  • Jedna większa marchewka
  • Korzeń selera
  • Mały por
  • Ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe
  • Łyżka octu
  • Białko z jednego jaja
  • Sól
  • żelatyna

Podstawą jest tutaj wywar – na samym początku należy dobrze oczyścić dzwonki, umyć pod bieżącą wodą. Pokrój je na mniejsze części i oprósz solą. Jeżeli gdzieś pod palcami wyczujesz ości – wyjmij je. Następnie obierz warzywa i włóż je do dużego garnka. Zalej wodą, dodaj wskazane przyprawy i gotuj. Do wywaru (gdy warzywa będą już miękkie) dorzuć karpia i gotuj ok. 10-15 minut. Wyjmij rybę oraz warzywa. Spraw karpia, umieść w miseczkach lub na talerzu. Marchewkę pokrój na plasterki i dołóż do potrawy. Przecedź wywar i dodaj do niego ocet. Następnie dolej rozpuszczoną żelatynę. Zalej wywarem rybę i pozostaw do ścięcia.

Świąteczny karp w wersji z grzybami

Co przygotować na Święta Bożego Narodzenia - przepisy!

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim dom pachnący kapustą oraz grzybami! Pomysłów na wigilijne potrawy, w tym karpia, jest naprawdę wiele! Świetną propozycją jest karp duszony w delikatnej śmietanie, z dodatkiem aromatycznych grzybów. Czy przygotować go na święta Bożego Narodzenia? Sprawdź ten przepis! Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 4 dzwonki świeżego karpia
  • Ząbek czosnku
  • Siekany por
  • 250 g suszonych grzybów
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 300 ml śmietany
  • Sól, pieprz oraz olej

Co przygotować na Święta Bożego Narodzenia - przepisy!

Przede wszystkim umyj rybę i oprósz delikatnie przyprawami. Grzyby już wcześniej dobrze namocz w gorącej wodzie. Przelej je nią kilka razy, by wypłukać wszelki piasek. Oprócz tego, trzymanie ich w letniej wodzie sprawi, że namiękną. Osuszone i odcedzone grzyby umieść na patelni. Podlej je nieco olejem i smaż z obu stron. Posiekaj czosnek i por, a następnie dorzuć do patelni. Gdy całość się zeszkli – dolej wino. Dzięki temu potrawa nabierze niezwykłego aromatu. Gdy wino wyparuje – dodaj karpia i podsmaż chwilkę. Następnie całość zalej śmietaną i duś przez ok. 15 minut. Tak aromatycznego karpia najlepiej jest podawać na ciepło. Grzyby można dodawać w całości lub (jeśli ktoś woli inaczej) pokrojone w kostkę lub cieńsze pióra. Pamiętaj też, by w trakcie duszenia doprawić rybę solą i pieprzem. Dzięki temu zarówno ona, jak i sos nabiorą niezwykłego smaku!