Przepis na świąteczny sernik w klasycznym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia najczęściej kojarzą się z domem, dzieciństwem i charakterystycznymi potrawami i zapachami, które w domu rodzinnym gościły. Wśród świątecznych słodkości powinno znaleźć się miejsce na klasyczny sernik upieczony według sprawdzonego przepisu. Do wykonania mamy spód ciasta, masę oraz na wierzch – polewę.

sernik z polewą

okazje.info.pl

Składniki na masę serową:

  • 1,3 kg sera tłustego
  • paczka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1 1/2)
  • zapach pomarańczowy
  • bakalie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na spód sernika:

  • 1 paczka margaryny rozdrobnionej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto na spód sernika dobrze zagniatamy i układamy na spodzie tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Masę przygotowujemy w następujący sposób – ser mieszamy z rozdrobnionym masłem i żółtkami, dodajemy cukier, mąkę, zapach, proszek do pieczenia i bakalie. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek.
Na wierzch upieczonego sernika wylewamy czekoladową polewę. Całość możemy ozdobić płatkami migdałów lub kawałkami orzechów włoskich. Całość pieczemy około jednej godziny w temperaturze ok. 170 stopni Celsjusza – aż sernik zyska lekko złotą barwę.