Przepis na świąteczne pierniczki

Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków? Nie ma szans! I nie mówcie, że te ciasta są trudne do upieczenia, męczące w wykonaniu… Poniżej przedstawiam Wam przepis, dzięki któremu błyskawicznie przygotujecie świąteczne ciasteczka. Już teraz życzę Wam i Waszym najbliższym smacznego!

Składniki na świąteczne pierniczki

Na czterdzieści pierniczków potrzebujemy:

  • 40 gram miodu
  • 250 gram brązowego cukru
  • 150 gram margaryny
  • 100 gram mielonych migdałów
  • 450 gram mąki pszennej
  • łyżeczkę cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórkę startą z połówki cytryny
  • łyżeczkę kakao
  • łyżeczkę sody oczyszczonej
  • dwie łyżeczki rumu
świąteczne pierniki

okazje.info.pl

Miód rozpuszczamy w garnuszku z masłem i cukrem, stale mieszając. Gdy masa ostygnie, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej, ścisłej masy. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na tydzień. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pychota!