Jak prawidłowo smażyć ryby?

Ryba to doskonały dodatek do obiadów, a także świetna przekąska podczas imprezy w gronie rodziny czy znajomych. Jeśli zdecydujemy się ją usmażyć, by była pyszna i chrupiąca musimy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Jakich? Co zrobić, by zachwycić gości przygotowanym przez siebie rybnym przysmakiem? Podpowiadamy!

8

Smażenie ryb krok po kroku

Najważniejsze w tym, by ryba była dobrze usmażona, jest jej właściwe wcześniejsze przygotowanie. Chodzi tu przede wszystkim o jak najdokładniejsze wysuszenie ryby za pomocą ręcznika papierowego, tak aby woda nie kapała później na patelnię. Jeśli ryba jest mrożona, koniecznie ją rozmroźmy. Następny krok to obtoczenie ryby w rostrzepanym jajku, a następnie w pszennej mące. Pamiętajmy też, że po tych czynnościach należy od razu włożyć produkt na bardzo rozgrzaną patelnię z olejem. Wiele patelni w różnych cenach, dostosowanych do smażenia ryb znajdziemy na okazje.info: http://www.okazje.info.pl/

Jeśli chodzi o solenie, powinno się ono natomiast odbywać bezpośrednio przed włożeniem ryby na patelnię lub też już po włożeniu jej na rozgrzaną powierzchnię. Samo smażenie powinno odbywać się na ogniu niewielkim, na patelni bez pokrywki, co zagwarantuje zwiększoną chrupkość ryby. Jeśli jest taka możliwość, wykonujmy je na specjalnej patelni do ryb, dostosowanej do tej potrawy tak kształtem, jak i budową.