Poznaj smak orientu – spróbuj hummus!

Hummus to bliskowschodnia potrawa, która składa się przede wszystkim z ciecierzycy lub słodkich batatów. To smaczna przekąska, która znakomicie sprawdzi sie jako pasta do kanapek czy tapasów lub innych przekąsek, np. do podania podczas przyjęcia z przyjaciółmi. To okazja, by spróbować czegoś nowego, w końcu w każdym z nas drzemie prawdziwy znawca smaków. Chcesz poznać nowy smak – spróbuj orientalnego hummusa!

Postaw na orient

Nietypowe smaki to coś, na co decydują się przeważnie tylko najodważniejsi. Ale hummus to bardzo delikatna, zdrowa pasta, a gdy wykonasz ją samodzielnie w domu, możesz mieć pewność, że czekają na ciebie najlepsze, dobrze wyselekcjonowane składniki. Co wchodzi w skład takiej potrawy?

Hummus

  • 2 bataty
  • 2 łyżki pasty sezamowej lub pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka oleju
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 pszenne tortille

Przede wszystkim dobrze umyj, obierz i ugotuj bataty. Ostudzone pokrój w kostkę i włóż do blendera. Dodaj do tego pastę sezamową, sok z połowy cytryny oraz przyprawy. Całość dobrze zblenderuj, aby otrzymać gładką pastę. Dodaj do tego kilka nasion sezamu jeśli masz chęć na chrupiące jedzenie. Pamiętaj też o wymieszaniu pasty z dwiema łyżkami oliwy, dzięki czemu będzie bardziej kremowy. Co jeszcze do tego pasuje? Cudowne, w pełni zdrowe chrupiące tortillowe chipsy! Wystarczy wziąć dwie razowe tortille, do tego wędzoną paprykę. Tortillę kroimy na małe kawałki, posypujemy papryką i lekko nacieramy olejem. Pieczemy tortille w 180 stopniach – czekaj aż zarumienią się i staną pysznymi nachos!