Powiew orientu w kuchni – naczynie do gotowania Tagine

Naczynie Tagine FLAME EH349532 marki Emily Henry stanowi nawiązanie do tradycyjnej kuchni marokańskiej i tunezyjskiej. Naczynie to o specyficznym wyglądzie pozwala na przygotowanie różnorodnych potraw na niewielkim ogniu. Można w ten sposób przyrządzić dania z ryb, dania wegetariańskie i mięsne, a w tym marokańską kombinację duszonych mięs – jagnięciny, wołowiny i kurczaka z owocami, warzywami korzennymi, a wszystko to doprawione cynamonem, imbirem i szafranem. Naczynie posiada specyficznie wyprofilowaną pokrywkę, która umożliwia cyrkulację pary wodnej. To powoduje, że gotowane w ten sposób mięso staje się kruche i niezwykle delikatne, nie jest wysuszone i zachowuje składniki odżywcze.

tagine

okazje.info.pl

Jak działa i do czego służy Tagine?

Naczynie francuskiej marki Emily Henry dzięki zaawansowanemu procesowi produkcji, jest odporne na zmiany temperatury, a więc można je np. włożyć bezpośrednio z lodówki do piekarnika. Tagine pasuje do wszystkich typów kuchenek, a w tym do płyt indukcyjnych przy zastosowaniu specjalnej ceramicznej podkładki, a także do piekarników. Naczynie można bez obaw myć w zmywarce. Wymiary naczynia to średnica 32 cm i wysokość 24 cm.

O marce

Marka Emile Henry to firma zlokalizowana we Francji – fabryka, która od 160 lat produkuje znaną na całym świecie ceramikę kuchenną, naczynia stołowe i akcesoria z najwyższej jakości burgundzkiej gliny. Projekty marki utrzymane są w klimacie paryskich bistro i rustykalnej formie. W produkcji naczyń z gliny stosowany jest unikalny proces w technologii Ceradon, który polega na wypalaniu naczyń w temperaturze 1150 stopni Celsjusza. To zapewnia naczyniom wytrzymałość na uderzenia oraz gwałtowne zmiany temperatury.