Kategoria: Porady

Szybkie sposoby na usunięcie kamienia z czajnika

Kamień osadzający się na dnie i ściankach czajnika nie tylko nieestetycznie wygląda, ale też może uszkodzić urządzenie. Zapobieganie jego powstawaniu jest bardzo trudne, a nieraz wręcz niemożliwe. Dlatego też zarówno tradycyjne, jak i elektroniczne czajniki należy raz na jakiś czas odkamienić. Można to zrobić za pomocą domowych metod lub korzystając z preparatów dostępnych w sklepach, przy czym te „babcine” są zazwyczaj tańsze i dużo bardziej ekologiczne. Ocet Jeśli w naszym […]

Jak wybrać świeżą rybę?

Posiłek składający się z ryby dostarczy organizmowi wiele cenny składników odżywczych. Łatwo przyswajalne białko, kwasy z grupy omega-3 i omega-6, witaminy A, D i E oraz obecność fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów takich jak cynk, miedź, mangan i jod sprawiają, że jedzenie rybiego mięsa pozwala zachować zdrowe ciało, a także jasny umysł na długie lata. Niestety wodne stworzenia ulegają szybkiemu zepsuciu. Jak uniknąć nieświeżych […]

Bon ton dla serów pleśniowych

Sery pleśniowe mają niepowtarzalny smak i aromat. Aby wydobyć wszystkie jego najcenniejsze właściwości dobrze wiedzieć jak je traktować, a także serwować. Znając specyfikę serów pleśniowych każdy posiłek z ich udziałem stanie się wyrafinowany oraz zyska wyjątkowy charakter. Przechowywanie serów pleśniowych Sery tego typu należy przechowywać na najniższych półkach w lodówce, ponieważ nie lubią zbytniego chłodu lub ciepła. Skrajne temperatury powodują u nich utratę smaku i aromatu, a także zaburzają ich […]

Jak zrobić grzane piwo?

W chłodne dni warto czasem uraczyć się grzanym piwem. Według starych podań trunek ten wzbogacony o przyprawy miał zbawienny wpływ na ludzki organizm. Za jego pomocą leczono przeziębienia, grypę, a także usuwano zalegającą w płucach flegmę. Poza tym uważano, że picie grzanego piwa poprawia koncentrację, a także wzmacnia charakter. Trunek ten był ogólnie dostępny w domach i tawernach stąd też pojawiło się wiele sposobów na jego przyrządzanie. Kilka z dawnych […]

Frytki idealne

Pochodzące z Belgii frytki zyskały sławę na całym świecie. Uwielbiają je wszyscy bez względu na pozycję społeczną czy wiek. W zasadzie do ich przygotowanie nie potrzeba specjalnych składników lub umiejętności. Jeśli chce się przygotować frytki idealne z chrupiącą, złocistą skórką i miękkim środkiem warto podnieść robienie frytek do rangi sztuki i poznać najlepszą metodę ich przyrządzania. Aby przygotować doskonałe frytki nie wystarczy tylko obrać i pokroić ziemniaka, a następnie wrzucić […]

Jak poprawnie nakryć stół?

Na uroczystych obiadach czy kolacjach liczy się nie tylko to, co podamy na stół, ale też to, czy stół ten poprawnie nakryjemy. Bo wbrew pozorom nie bez znaczenia jest układ sztućców i naczyń. Świadczy on o kulturze gospodarza i jego szacunku do gości. Nie warto więc jedną pomyłką popsuć całego swojego wizerunku. Centralne miejsce nakrycia dla poszczególnego gościa zająć powinien duży, obiadowy talerz. Ustawiamy go około dwóch centymetrów od brzegu […]

Jak jeść zupę?

Nikt chyba nie wyobraża sobie porządnego, polskiego obiadu bez zupy. Może być to klasyczny rosół czy indyjska zupa Dhal z soczewicy i pomidorów, ale być musi. Ale, wbrew pozorom, to, jak poprawnie jeść zupę, nie jest rzeczą oczywistą. Najwyższą klasę trzeba pokazać zwłaszcza gdy posiłek je się w restauracji lub na ważnym rodzinnym spotkaniu. Jak wtedy się zachować, by nie popełnić zupowego faux pass? Po pierwsze: gdy zupa jest dla […]

Jak jeść spaghetti?

Pochodzące z Włoch spaghetti coraz częściej gości nie tylko w polskich restauracjach, ale też w polskich domach. Wiele osób jednak nie do końca wie, jak poradzić sobie z jedzeniem tego długiego makaronu. Podpowiadamy więc co zrobić, by jedzenie potrawy nie wiązało się z ubrudzeniem siebie i najbliższego otoczenia. Jako, że spaghetti jest daniem, z którego sos lubi spływać wprost na nasze kolana, warto na nich ułożyć serwetkę. To bardzo elegancki […]