Kategoria: Porady

Domowe pomysły na wigilijne potrawy

12 wigilijnych potraw

Niedługo Święta Bożego Narodzenia – to pora wspólnego zasiadania do stołu, rodzinnych spotkań. Króluje wtedy podniosła atmosfera, radość oraz oczekiwanie. Zgodnie ze zwyczajem, na świątecznym stole powinno pojawić się 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Jednak w zależności od regionu mogą być one nieco inne. Niezależnie jednak od tego, gdzie mieszkamy świąteczne menu powinno być pełne ryb, dań z kapustą oraz makiem. Szukasz pomysłów na wigilijne potrawy? Zainspiruj się naszymi przepisami! Tradycyjne […]

Aromatyczne Dania Babci Zosi

placki ziemniaczane torebka

Zdarza się, że nie mamy pomysłu na obiad albo z niespodziewaną wizytą wpadną do nas goście. Wówczas warto mieć pod ręką gotowy produkt, z którego błyskawicznie wyczarujemy pyszne, naturalne, domowe danie. Takie produkty oferuje firma SYS, pod marką Dania Babci Zosi. Zupa z soczewicy  Smak zupy został zaczerpnięty z kulinarnych wypraw do Północnej Afryki, dlatego podstawą jest tu mieszanka przypraw i ziarna czerwonej soczewicy, które sprawiają, że zupa nie tylko […]

Bezdymowe grillowanie z LotusGrill

grill bezdymowy

LotusGrill to rewolucyjny grill bezdymny, który działa w oparciu o węgiel drzewny. Można go stosować zarówno na łonie natury, jak i we wnętrzach. Dzięki unikatowej konstrukcji i kompaktowym rozmiarom można z nim grillować na balkonie, na tarasie, w ogrodzie, na kempingu, a także w parku czy nad jeziorem. Żarzące serce grilla oraz pojemnik na węgiel drzewny są chronione przed kapiącym tłuszczem, dzięki czemu LotusGrill nie emituje zapachów i nie dymi, […]

Małe naczynia do zapiekania i pieczenia

małe naczynia do zapiekania

Popularną formą przyrządzania potraw jest ich zapiekanie. Najlepiej robić to w specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach, a mamy w czym wybierać – zarówno pod względem kształtu i formy, jak i wielkości i materiału, z jakiego dana forma została wykonana. Zatem znajdziemy naczynia ceramiczne, szklane – żaroodporne, ze stali, z żeliwa, silikonowe. Oto kilka ciekawych propozycji takich naczyń do zapiekanek, deserów czy ciast, które można kupić tutaj.  Staub do pasztetu  Jest […]

Dekorowanie potraw i stołu – carving

książka o carvingu

Carving część II to kontynuacja bestsellerowego tytułu Carving – dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku. Skąd się wziął carving? Sztuka dekorowania tą metodą wywodzi się z miasta w północno – centralnej części Tajlandii, Sukothai, z XIII-XIV wieku. W czasie przygotowań do jednego z najważniejszych festiwali, zwanego Loi Kratong, jedna z poddanych króla kraju, Nang Noppamart, zastanawiała się, jak uczynić swój Kratong, bukiet z liści, jeszcze piękniejszym, […]

Gotowe dania – awaryjny obiad z pudełka

gotowe danie indyjskie

Chociaż na co dzień gotujemy domowe posiłki i korzystamy co najwyżej z półproduktów, to moze się tak zdarzyć, że zjawią się niezapowiedziani goście i będziemy musieli naprędce przygotować pożywny posiłek na obiad lub kolację. Warto mieć pod ręką gotowe dania, a do tego dania oryginalne i egzotyczne bo pochodzące z Indii.  Gits Paneer Tikka Masala  – ser grillowany w sosie jogurtowym Paneer Tikka Masala to ser paneer marynowany z paprykami […]

Książki o … cukrze

nadmiar cukru szkodzi

Cukier jest obecny w codziennej diecie, ale nie zawsze pamiętamy, że jego nadmiar szkodzi i może powodować rozwój poważnych chorób, a w tym m.in. cukrzycy. Poniżej prezentujemy książki, z których dowiemy się czym zastąpić cukier i jak doprowadzić do jego obniżenia w naszym organizmie. Zastąp cukier Podobnie jak nikotyna i alkohol, cukier jest uważany przez ekspertów za niebezpieczną dla zdrowia substancję, która prowadzi do uzależnienia, a badania wskazują podobieństwo pomiędzy […]

Naleśniki – idealny pomysł na obiad

nalesniki

Naleśniki to potrawa, która znakomicie spisuje się w każdych warunkach. Świetnie nadaje się dla dzieci, które uwielbiają ich słodką wersję, ale również i dla dorosłych, którzy kuszą się na wersje słone czy wegetariańskie. Słowem: naleśniki są dobre dla każdego. Przypadają do gustu niezależnie od diety, jaką stosujemy. Czemu są takie pyszne? Nie wiadomo, jednak czasem warto zmienić ich tradycyjną wersję na coś nowego i delikatnego. Zobacz nasze propozycje. Naleśniki w […]

Szparagi – naturalne źródło witamin i zdrowia

Szparagi białe - jak gotować?

Szparagi to długie, dość cienkie warzywo, które większość z nas wciąż postrzega jako ekskluzywne. Ale to nie prawda. Choć szparagi kosztują więcej niż np. ziemniaki, to jednak ich wartości odżywcze są na tyle duże, że warto przymknąć oko na cenę ok. 10 zł. Przede wszystkim szparagi doceniają Niemcy, ale ich właściwości odżywcze coraz częściej są dostrzegane również i przez Polaków. Co kryją w sobie szparagi? Szparagi posiadają wiele właściwości odżywczych, […]

Jak prawidłowo smażyć ryby?

Ryba to doskonały dodatek do obiadów, a także świetna przekąska podczas imprezy w gronie rodziny czy znajomych. Jeśli zdecydujemy się ją usmażyć, by była pyszna i chrupiąca musimy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Jakich? Co zrobić, by zachwycić gości przygotowanym przez siebie rybnym przysmakiem? Podpowiadamy! Smażenie ryb krok po kroku Najważniejsze w tym, by ryba była dobrze usmażona, jest jej właściwe wcześniejsze przygotowanie. Chodzi tu przede wszystkim o jak najdokładniejsze […]