Poffertjes, czyli placki po holendersku

Poffertjes to małe naleśniki jedzone w Holandii na słodki i słono. Podaje się je zarówno z masłem, cukrem pudrem, lodami, jak i z serem, szynką, cebulą albo bekonem. Aby ich skosztować nie trzeba jechać do innego kraju. Wystarczy poznać przepis i samodzielnie przygotować je w domu.

pan

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • szczypta soli,
  • masło

Przygotowanie

Puszystość nadają placuszkom drożdże, dlatego ich przygotowanie rozpoczyna się od rozpuszczenia ich w ciepłym mleku i odstawienia ich na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypuje się mąkę, cukier sól i wbija jajka. Potem wlewa rozczyn i miesza w celu uzyskania gładkiej masy. Następnie całość przykrywa się ściereczką i pozostawia na 30 minut by ciasto mogło urosnąć.

Po tym czasie przystępuje się do smażenia placuszków. Można do tego użyć specjalnej patelni z wgłębieniami lub wlewać masę małymi porcjami na zwykłą. Naleśniki smaży się na posmarowanej wcześniej masłem i rozgrzanej patelni. Należy przyrumienić je z obu stron i podawać z ulubionymi dodatkami.