Październik miesiącem dyni!

Październik to miesiąc, w którym praktycznie każdy domowy kucharz dostaje istnego bzika na punkcie dyni! Są wszędzie – na polach, w sklepach czy na straganach. Znakomicie nadają się do jedzenia na słodko oraz wytrawnie. Ale to, co z nich najlepsze to zupa krem. Jest delikatna, przepyszna i znakomicie rozgrzewająca. Warto zrobić w domu taką zupę zwłaszcza teraz, gdy na dworze prawdziwy ziąb!

Czas na zupę krem

Przede wszystkim przygotowanie do zupy z dyni wymaga od nas wyboru… samej dyni. Warto zwrócić uwagę na ich wygląd, kształt – nieduże, okrągłe najczęściej są bardzo słodkie i nie mają watowatej konsystencji. Co potrzeba do zupy?

  • 2-3 kg dyni
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże marchwie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni

Jak przygotować?

Zupa dyniowa z dodatkami

Przede wszystkim należy obrać i pokroić na kawałki dynię. Wyjmijmy pestki, które możemy ususzyć i zjeść w wolnej chwili. Następnie obierzmy ziemniaki oraz marchewkę. Kroimy je w dużą kostkę oraz plastry. Wszystkie warzywa wkładamy razem do garnka i zalewamy ok. 2-3 litrami wody. Wodę wcześniej solimy, pieprzymy i gotujemy całość przez pół godziny, czyli do momentu aż warzywa nie zrobią się miękkie. Następnie dodajemy pokrojony imbir, gałkę starta na tarce. Całość blenderujemy i doprawiamy do smaku. Na końcu możemy podawać krem z grzankami lub posypany pestkami dyni.