Pączki „z dziurką” w stylu angielskim

Pączki z dziurką zwane oponkami to jedna z alternatywnych propozycji karnawałowych w miejsce tradycyjnych pączków. Przepis jest prosty, szybki i mało skomplikowany. Wykonuje się je na bazie sera, ale nie trzeba się obawiać o grudki z niego, ponieważ rozpuszczają się one podczas smażenia. Z tego względu jest to przepis idealny dla początkujących amatorów wypieków. Nie trzeba twarogu mielić, a podane składniki należy tylko wymieszać, wyrobić i wykrawać pączki, a następnie je smażyć. Podaje się posypane cukrem pudrem.

Składniki na pączki-oponki serowe:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag twarogu (półtłustego)
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • cukier puder
pączki z dziurką

okazje.info.pl

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Masło przekładamy do rondelka, roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy twaróg, masło, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a całość razem mieszamy i wyrabiamy ręcznie. Następnie wałkujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykrawamy szklanką większe kółka, a w środku kieliszkiem mniejsze kółka. Na rozgrzany olej kładziemy oponki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągać łyżką cedzakową lub widelcem i układać na ręczniku papierowym. Ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około czterdziestu sztuk oponek.