„Naleśniki. Słodkie, słone i pikantne” Martine Lizambard

„Naleśniki. Słodkie, słone i pikantne” Martine Lizambard to idealna propozycja dla wszystkich miłośników tego dania, które może mieć mnóstwo odsłon. Naleśniki z kawałkami czekolady i gruszkami, z migdałami i wiśniami, meksykańska tortilla, wietnamskie naleśniki z mąki ryżowej, egzotyczne placki z Bliskiego Wschodu, tajskie z krewetkami, polskie z rumem i rodzynkami – słone, pikantne, słodkie – wszystkie kuszą niepowtarzalnym smakiem i aromatem . Smażenie naleśników jest banalnie proste, a na ciasto nie potrzeba wielu składników. Dodatki w postaci owoców, orzechów, warzyw, grzybów, ryb, różnego rodzaju mięsa i ziół można swobodnie dobierać, tak by zaspokoić apetyt najbardziej wybrednego smakosza. We wstępie do książki znalazły się charakterystyki różnych rodzajów naleśników – słodkich, słonych, z całego świata, a także kilka wskazówek do ich przygotowywania.

okazje.info.pl

okazje.info.pl

A oto, jakie przepisy znajdziemy w książce: Czekadełka,  Dosa,  Mininaleśniki z cukinią, Naleśniki a la tarta Tatin, Naleśniki nadziewane kasztanami, Naleśniki norweskie z kardamonem, Naleśniki po bolońsku, Naleśniki polskie z rodzynkami i rumem, Naleśniki-sakiewki z mirabelkami, Naleśniki tajskie z krewetkami, Naleśniki wietnamskie, Naleśniki w płomieniach z bananem i rumem, Naleśniki z boczniakami, surową szynką i mozzarellą, Naleśniki z kawałkami czekolady i zapiekanką z gruszek, Naleśniki z kurkami, Naleśniki z migdałami i wiśniami, Naleśniki z orzechem kokosowym, Naleśniki z orzeszkami i sosem karmelowym na solonym maśle, Naleśniki z pianką cytrynową, Naleśniki z polentą, Naleśniki z rabarbarem i bezami, Naleśniki z tysiącem dziur, Naleśniki zawijane z topionymi porami, Naleśniki z ziołami, Pancakes z czerwonymi owocami, Rożki malinowe, Tortilla, Zielone naleśniki z jogurtem i miętą. Palce lizać.Książka została wydana przez Wydawnictwo RM, w twardej oprawie, w ramach serii Z różnych stron świata.