Kuchnia św. Hildegardy z Bingen

Hildegarda z bingen to znana benedyktyńska mistyczka, która żyła na przełomie XI i XII wieku. Przez kościół katolicki uznawana jest ona za świętą. Obecnie, oprócz jej daru mistycznego, znana jest ona także ze swojej diety, która zakłada ścisłą jedność ciała i ducha, wpływ jednego na drugie. Publikowała ona książki przedstawiające holistyczne (całościowe) podejście do człowieka, które miało na celu uzdrawianie wszystkich obszarów życia. Dlatego też dieta nawiązująca do rad świętej Hildegardy z Bingen jest dziś tak popularna. Pomocą w jej odkrywaniu będzie na przykład książka kucharska „Kuchnia św. Hildegardy z Bingen”.

źródło: okazje.info.pl

źródło: okazje.info.pl

Co znajdziemy w książce „Kuchnia św. Hildegardy z Bingen”?

Chociażby proste sposoby na chandrę, takie jak zjedzenie odpowiedniej ilości orzechów włoskich. Z książki dowiemy się także co zjeść gdy potrzebujemy bomby witaminowej (i dlaczego tym czymś są marchewki) oraz dlaczego jednak warto jeść masło, które ma całą masę zalet.

Dodatkowo święta Hildegarda podpowie Ci co jeść gdy dokucza Ci reumatyzm, gdy chcemy oczyścić swój żołądek lub wzmocnić mięśniową siłę. Święta z Bingen powie nam także w kwestii tych żywieniowych składników, które mogą nas uczynić leniwym i głupim. Oczywiście należy ich więc unikać! 🙂

Słowem – ze świętą Hildegardą skomponujemy potrawy tak, by otrzymać z nich wszystko co najbardziej wartościowe dla ciała i ducha zarazem. Książkę „Kuchnia św. Hildegardy z Bingen” wydało wydawnictwo Esprit. Posiada ona 300 stron porad i przepisów. Cena za tę publikację to niecałe 30 zł, a znajdziesz ją m.in. pod tym linkiem: http://ksiazki.okazje.info.pl/ksiazka/k/kuchnia-sw-hildegardy-z-bingen.html.