Książki o … cukrze

Cukier jest obecny w codziennej diecie, ale nie zawsze pamiętamy, że jego nadmiar szkodzi i może powodować rozwój poważnych chorób, a w tym m.in. cukrzycy. Poniżej prezentujemy książki, z których dowiemy się czym zastąpić cukier i jak doprowadzić do jego obniżenia w naszym organizmie.

Zastąp cukier

Podobnie jak nikotyna i alkohol, cukier jest uważany przez ekspertów za niebezpieczną dla zdrowia substancję, która prowadzi do uzależnienia, a badania wskazują podobieństwo pomiędzy wilczym apetytem na czekoladę czy lody a potrzebą odczuwania stanu odurzenia narkotykami, ponieważ w obydwu przypadkach wytwarzane są opioidy czyli substancje, które mają właściwości podobne do morfiny i na dłuższą metę zmieniają nasz mózg. Nadmierna ochota na cukier niesie za sobą ogromne ryzyko dla zdrowia, a należy do niego nie tylko nadwaga, próchnica i cukrzyca, ale również takie choroby jak ADHD, Alzheimer czy rak. Z książki dowiemy się, jak odzyskać kontrolę nad swoim sposobem odżywiania i nie będziemy musiał z niczego rezygnować dzięki stosowaniu zdrowych cukrów, które zaopatrują organizm w niezbędną do życia energię, a przy tym nie mają negatywnego wpływu na przemianę materii. W książce prezentowane są przepisy, które pozwolą przygotować wysublimowane smakołyki począwszy od samodzielnie upieczonego chleba i niespotykanych mieszanek musli poprzez wykwintne dania główne i klasyczne potrawy mączne, aż po konfitury, ciasta i desery.

nadmiar cukru szkodzi

okazje.info.pl

Obniż cukier w 8 tygodni

Podwyższony poziom cukru we krwi to cicha epidemia wspołczesności, która jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, a także udaru krwotocznego, choroby Alzheimera czy raka. Dr Michael Mosley, lekarz i popularyzator nauki związany ze stacją telewizyjną BBC, przedstawia rewolucyjną dietę, dzięki której błyskawicznie obniżymy niebezpieczny poziom cukru i całkowicie zmienimy swoje życie. Średnia utrata wagi po 8 tygodniach diety to aż 14 kilogramów. Proste przepisy, dokładnie zaplanowane menu na każdy dzień oraz wskazówki, jak utrzymać efekty diety zachęcają do jej stosowania. Publikacja oparta jest o badania, a jednocześnie pełna osobistych opowieści. Przekazuje rzetelną wiedzę o największym problemie zdrowotnym naszych czasów.

nadmiar cukru szkodzi

okazje.info.pl

Dobry cukier. Słodzimy naturalnie. Sztuczne słodziki zagrożenie dla zdrowia

Ludzki organizm potrzebuje węglowodanów we krwi w ilości równej zaledwie dwóm łyżeczkom cukru. Ta potrzeba może zostać zaspokojona poprzez strawienie węglowodanów złożonych, niekoniecznie nawet zawartych w owocach, lecz również w innych produktach spożywczych. Nie należy lekceważyć problemów zdrowotnych powodowanych przez cukier rafinowany, ponieważ obciąża on metabolizm, zaburza procesy trawienne i sieje spustoszenie w mózgu. Uznaje się go za przyczynę wielu dolegliwości, począwszy od próchnicy, otyłości i cukrzycy po zapalenie stawów i nowotwory. Słodycz z pewnością stanowi przyjemną część życia, rzecz w tym, by nie przerodziła się w gorycz. Dlatego warto wiedzieć, który cukier jest dobry, unikać niebezpiecznych dla zdrowia sztucznych słodzików i sięgać po naturalne słodkości pełne witamin i minerałów – miód i syrop klonowy to tylko niektóre z nich. Autorem książki jest Lynne Melcombe.

nadmiar cukru szkodzi

okazje.info.pl