Kategoria: Książki kucharskie

Wielka księga ciast siostry Anastazji

Siostra Anastazja Pustelnik znana jest wszystkim Polakom ze swojego niepowtarzalnego talentu kulinarnego i chęci, z jaką dzieli się nim z innymi. Owocem jej działalności jest cała seria książek kucharskich, dzięki którym przygotuje się pyszne sałatki, surówki, przetwory czy dania mięsne. Jednak największą sławę przyniosły jej pozycje, w których pokazuje, jak przyrządzić fenomenalne ciasta, które udają się praktycznie zawsze. Jedną z nich jest „Wielka księga ciast siostry Anastazji”, zawierająca przeszło czterysta […]

Tanya Valko „Nowoczesna książka kucharska”

Wydana w Warszawie, w 2007 roku książka pt. Nowoczesna książka kucharska zawiera ponad dwieście przepisów dietetycznych, wprowadzając czytelnika w świat lekkiego, niejako odchudzonego gotowania, pobudzającego do działania nasz metabolizm i dopasowanego do stylu życia. Książka Tanyi Valko to nie tylko przepisy. To także wprowadzenie w świat zdrowego odżywiania, informacje o tym, jakie artykuły spożywcze są najzdrowsze czy wręcz mają lecznicze właściwości, jak czosnek, brokuły, łosoś, soja, zielona herbata czy czerwone […]

Odmładzająca książka kucharska

„Odmładzająca książka kucharska” autorstwa Marka Bardadyna to kontynuacja „Odchudzającej książki kucharskiej” – uznanego poradnika, w którym znajdzie się liczne propozycje koktajlów i dań wpisujących się w dietę strukturalną. Tym razem jednak dr Bardadyn przedstawia aż sto nowych receptur pomocnych przy trwałym schudnięciu i jednoczesnym skutecznym odmłodzeniu organizmu. Aby móc kontrolować ilość witamin i minerałów znajdujących się w konkretnych potrawach autor zastosował innowacyjny sposób prezentacji przepisów. To wyjątkowo użyteczne rozwiązanie bez […]

Tradycyjne potrawy świąteczne. Wielkanoc

Święta wielkanocne to czas, który spędzamy w domu, w gronie najbliższej rodziny. By jednak świętowanie miało pełny wymiar, należy zainwestować w przygotowanie pysznych potraw wielkanocnych stworzonych na bazie tradycyjnych przepisów. Sprawdzone receptury w swojej książce „Tradycyjne potrawy świąteczne. Wielkanoc” przedstawia Jaga Zacharczuk. Jaga Zacharczuk fascynuje się starymi przepisami kulinarnymi odziedziczonymi po poprzednich pokoleniach. Dlatego też w jej książce znajdziemy miedzy innymi propozycje klasycznych mazurków, pieczeni, pasztetów, sałatek, żurów, słodyczy, maseł, […]

Dania do zabrania

„Dania do zabrania” to książka kucharska zawierająca przepisy na potrawy, które można nie tylko łatwo przygotować, ale i łatwo zjeść. Przyda się więc ona tym, którzy wiecznie żyją w biegu pomiędzy pracą, szkołą czy innymi dodatkowymi zajęciami. Będąc poza domem można wybrać się na obiad do restauracji bądź zamówić coś z dowozem pod wskazany adres. Jest to jednak rozwiązanie dość drogie. Zdecydowanie lepiej jest przygotować jakąś pyszną przekąskę w domu, […]

Przyprawy i diety z boskiej apteki

Książka „Przyprawy i diety z boskiej apteki” to wyjątkowy poradnik zdrowego żywienia. Zamieszczone w nim przepisy i diety podzielono według grup krwi, co zdecydowanie ułatwi dobranie ich do poszczególnych odbiorców. W swojej pozycji autor zamieścił także liczniki kalorii i opisy różnorodnych przypraw, wraz ze sposobem ich zastosowania i indywidualnymi właściwościami. Pierwsza część książki mówi o dziewiętnastu najpopularniejszych przyprawach. Na każdą z nich poświęcono jedną stronę. Dowiadujemy się, skąd dana rzecz […]

Kuchnia wegetariańska

Bez względu na to, czy jesteś wegetarianinem, czy lubisz wyłącznie od czasu do czasu zakosztować w bezmięsnych potrawach, książka kucharska pt. „Kuchnia wegetariańska” z pewnością Ci się spodoba. Dowodzi ona, że dania wegetariańskie mogą być nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim bardzo różnorodne. Wśród rozmaitych przepisów zawartych w książce Ingi-Britty Sundqvist znajdzie się te na zupy, dania główne i przystawki. Aby przekonać odbiorców do zdrowego trybu życia, w […]

Książka kucharska dla studentów

Studenci często nie mają ani czasu, ani natchnienia do tego, by przygotowywać bardzo rozbudowane, zdrowe dania. Często zamieniają je więc na zupki z proszku czy innego typu fast-foody. Ale wcale tak nie musi być. Dowodzą tego autorzy poradnika pod tytułem „Książka kucharska dla studentów”.  „Książka kucharska dla studentów” została stworzona przez Hoerena Thomasa i Leeskera Christiane jako kompendium wiedzy dla tych, którzy dopiero wkraczają w świat samodzielnego kucharzenia. Znajdują się […]

25 sposobów na niejadka

„25 sposobów na niejadka” to niepowtarzalna książka, która pomoże wszystkim rodzicom małych grymaśników. W publikacji znajdują się przepisy na różnorodne dania, które można przyrządzić wraz z dzieckiem, wskazówki żywieniowe a także sprytne sztuczki, które zachęcą do jedzenia nawet najbardziej oporne pociechy.  Ten kulinarny poradnik powinien znaleźć się na półce każdego rodzica. Nie ma bowiem dziecka, które raz na jakiś czas nie postanowiło się zbuntować przy obiedzie czy kolacji. Co więcej, […]