Kategoria: Książki kucharskie

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków to książka, dzięki której rozsmakujemy się w historii dawnych Słowian. Gdy myślimy o tym, co jedli i pili nasi wczesnośredniowieczni przodkowie zazwyczaj myślimy o mięsie i piwie. ale menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone, o czym przekonują autorzy tej książki kulinarnej – Hanna i Paweł Lisowie, którzy jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na […]

Lekkie dania wielkanocne z przepisami Thermomix

Tradycyjna polska Wielkanoc to piękna okazja do rodzinnych spotkań przy świątecznym stole suto zastawionym potrawami mięsnymi, żurkiem, jajkami oraz różnego rodzaju wypiekami, takimi jak mazurki i babki. Przy okazji świat, nie powinniśmy jednak zapominać o tym, by dania jak najmniej obciążały nasz żołądek i były możliwie lekkostrawne. Przygotowując świąteczne dania należy pamiętać, że niektóre połączenia składników przygotowywanych potraw nie są korzystne dla naszego organizmu, źle się wchłaniają i powodują problemy trawienne, a […]

Jak zostać domową boginią?

„Jak być domowa boginią. Wypieki i przysmaki kojące dusze” to książka Nigelli Lawson, która powinna się znaleźć w domu każdej kobiety (i mężczyzny!). Nie stanowi tylko zbioru przepisów, które zachwyca gości i zawsze się udadzą – jest przede wszystkim poświęcona pieczeniu. I choć książka nie zawiera magicznej receptury jak zostać boginią, skutecznie podpowie każdemu, co zrobić, by odnaleźć czystą radość w tworzeniu apetycznych wypieków. Pokazuje, że jedzenie jak i jego […]

„Sałatki” Ewy Wachowicz

Sałatki Ewy Wachowicz to czwarta z kolei książka kucharska, która powstaje po siedmiu latach  realizacji programu kulinarnego „Ewa gotuje”. W książce znalazły się przepisy, które prezentowane były w programie telewizyjnym, a tym razem chodzi o przepisy na sałatki, sałaty, surówki, sosy i dodatki. Czwarta z serii książka jest jednocześnie pierwszą z nowej serii wydawniczej, która stanowi najnowszy pomysł autorki na publikację jej poczynań kulinarnych. Poprzednie książki Ewy Wachowicz opracowane w […]

„Pyszne. Na każdą okazję”, czyli nowa książka Ani Starmach

Choć mówi się, że w Internecie obecnie można znaleźć wszystko, pasjonaci kuchni zawsze będą zainteresowani nowymi propozycjami książkowymi z przepisami. Z tego powodu najsłynniejsi kucharze nadal tworzą własne publikacje, dzięki czemu biblioteka amatorów kulinarnych stale może się powiększać. Już za kilka dni dostępna będzie nowa propozycja od Ani Starmach – jurorki jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych w telewizji Masterchefa. Książka „Pyszne. Na każdą okazję” proponuje proste przepisy na dania, które zachwycą wszystkich. […]

Gotuj sprytnie jak Jamie

22 października, czyli równo za tydzień, do księgarni wchodzi nowa pozycja od cenionego już na całym świecie brytyjskiego kucharza – Jamiego Olivera. Jest nią album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie”, w której znajdziemy aż 120 przepisów.  Pozwolą one nam na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy, które często wydawane są w restauracjach i pubach. Pozycja zawiera przepisy na smaczne, zbilansowane posiłki na każdy dzień tygodnia. Książka powstała z myślą o ludziach, którzy chcą […]

„Nie…zwykła kuchnia. Bo każdy jest inny”

„Nie…zwykła kuchnia. Bo każdy jest inny” to dość świeża pozycja na kulinarnym rynku książek, bowiem ukazała się 9 września br. Na książkę czekało jednak wiele fanów Kingi Paruzel – uczestniczki pierwszej edycji programu MasterChef, który emitowany był na stacji TVN. Sama autorka publikuje swoje wpisy na blogu kingaparuzel.pl („Ale babka!”) – przedstawione są to głównie przepisy na słodkości, które podbijają serca i żołądki wielu osób.Autorka pisze: „Kiedy miłość, ciekawość i tradycja […]

„Kuchnia rycerska i sarmacka” we współczesnych domach

„Kuchnia rycerska i sarmacka” to wydana w 2010 roku praca zbiorowa, w formacie 17 x 25 cm, w której na 368 stronach znalazły się receptury na goszczące na szlacheckich i magnackich stołach specjały. Nie zabrakło tu polewek piwnych, rozmaitych pieczeni oraz ryb, które jadane były nie tylko w dni postne. Wśród kulinarnych propozycji nie mogło oczywiście zabraknąć przepisów na wypieki i desery, choć trzeba przyznać, że receptur staropolskich słodkości był […]

„Księga smaków Prowansji” Wydawnictwa Buchman

„Księga smaków Prowansji” autorstwa Diane Holuigue w twardej oprawie to książka, która zaprasza w niezapomnianą podróż do najsłynniejszego regionu Francji, pachnącej lawendą Prowansji, która rozciąga się od Morza Śródziemnego na południu po Alpy na północy. To urokliwa kraina o łagodnym klimacie, odwiedzana przez licznych turystów z całego świata spragnionych harmonii między naturą, sztuką, historią oraz smakami aromatycznych potraw. Książka zawiera ponad 130 oryginalnych przepisach kulinarnych i barwnych gawęd autorki, która […]

„Przetwory owocowe” dla każdego

Wraz z rozpoczęciem sezonu na truskawki, rzesze osób przystąpiły do wytwarzania własnych przetworów owocowych. Jeśli chcemy spróbować, a nie mamy wprawy czy pomysłu na oryginalne mieszanki, warto sięgnąć po książkę z cyklu Z nutką fantazji, pt. Przetwory owocowe. Dżemy i marmolady już dawno przestały być tylko smarowidłem do kanapek, ponieważ nasz gust zmienił się znacznie od czasów naszych babć i prababć. Przetwory owocowe coraz częściej zachęcają słodkimi, korzennymi nutami lub ostrym […]