Kategoria: Książki kucharskie

Wykwintne desery

Chcesz się dowiedzieć jak przygotować takie niepowtarzalne pyszności ja panna cotta, parfait, zabajone i bavarese? A może chcesz zdobyć oprócz tego teoretyczne podstawy cukierniczego fachu? Jeśli na któreś z pytań Twoja odpowiedć brzmi TAK, to książka „Wykwintne desery. Musy, budynie i kremy” wydana przez wydawnictwo Jedność musi koniecznie znaleźć się wśród Twoich książek kucharskich. Desery – wykwintne pyszności Bez względu na to, czy bardziej cenisz przepisy klasyczne, czy też zaskakujące […]

Gotuj i chudnij, szybko & łatwo

książka kucharska

Odchudzanie kojarzy Ci się z głodówką i innego typu wyrzeczeniami? Nic bardziej mylnego! Wcale tak nie musi być, co w swojej książce „Gotuj i chudnij, szybko & łatwo udowadnia Kay Plunkett-Hogge. We wspomnianej książce znajdziemy aż sto przepisów na dania dietetyczne, a zarazem bardzo smaczne. Bo wydawnictwo to to nie klasyczna książka kucharska, a po prostu przewodnik po zdrowym stylu życia, opowiadający o tym co najlepiej zjeść na śniadanie, obiad, […]

Kuchnia św. Hildegardy z Bingen

Hildegarda z bingen to znana benedyktyńska mistyczka, która żyła na przełomie XI i XII wieku. Przez kościół katolicki uznawana jest ona za świętą. Obecnie, oprócz jej daru mistycznego, znana jest ona także ze swojej diety, która zakłada ścisłą jedność ciała i ducha, wpływ jednego na drugie. Publikowała ona książki przedstawiające holistyczne (całościowe) podejście do człowieka, które miało na celu uzdrawianie wszystkich obszarów życia. Dlatego też dieta nawiązująca do rad świętej […]

Pyszne do pudełka, czyli pyszne dania do pracy i szkoły

Żyjemy coraz szybciej, coraz częściej jedząc posiłki poza domem. Zamiast je kupować, co kosztuje więcej pieniędzy (a i nie daje pewności, że jemy zdrowo), lepiej przygotować sobie wcześniej posi łek i zabrać go do podręcznej torby. Inspiracją do takiego dziąłania jest książka kucharska „Pyszne do pudełka” autorstwa Grażyny Bober-Bruijn, którą wydało wydawnictwo Muza. W książce „Pyszne do pudełka” znajdziemy aż 80 przepisów na dania proste do przyrządzenia, nie zabierające w […]

„Naleśniki. Słodkie, słone i pikantne” Martine Lizambard

„Naleśniki. Słodkie, słone i pikantne” Martine Lizambard to idealna propozycja dla wszystkich miłośników tego dania, które może mieć mnóstwo odsłon. Naleśniki z kawałkami czekolady i gruszkami, z migdałami i wiśniami, meksykańska tortilla, wietnamskie naleśniki z mąki ryżowej, egzotyczne placki z Bliskiego Wschodu, tajskie z krewetkami, polskie z rumem i rodzynkami – słone, pikantne, słodkie – wszystkie kuszą niepowtarzalnym smakiem i aromatem . Smażenie naleśników jest banalnie proste, a na ciasto nie potrzeba […]

„Księga smaków Prowansji” Diane Holuigu i „Księga smaków Toskanii” Lori de Mori

„Księga smaków Prowansji” Diane Holuigu, wydawnictwa Buchman to książka, która zaprasza w niezapomnianą podróż do najsłynniejszego regionu Francji, pachnącej lawendą Prowansji, rozciągającej się od Morza Śródziemnego na południu po Alpy na północy. Jest to urokliwa kraina o łagodnym klimacie, opiewana przed wiekami w tkliwych pieśniach trubadurów, a dziś odwiedzana przez licznych turystów z całego świata spragnionych harmonii między naturą, sztuką, historią oraz smakami aromatycznych potraw. W ponad stu trzydziestu oryginalnych przepisach […]

„Gotuj z Julią” najbardziej znanej szefowej kuchni w USA

„Gotuj z Julią” autorstwa Julii Child to wydana w 2011 roku książka Wydawnictwa Literackiego, zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni – Julia Child, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten […]

Książka „Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie.”

Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie udowadnia, że kuchnia wegetariańska nie musi być nudna i trudna oraz, że bez problemów można zamienić dotychczasową dietę na talerz pysznej zieleniny. Zielenina na talerzu to kompozycja ponad stu oryginalnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery podzielonych zgodnie z porami roku. Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka słynnego bloga Zielenina, pokazuje, że kuchnia wegetariańska jest łatwa i pyszna. Kolorowe i proste w przygotowaniu dania kuszą sezonowymi składnikami, […]

Książka „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”

Obecnie nie trzeba już nikogo przekonywać o zdrowotnych korzyściach płynących z bezglutenowej czy wegańskiej diety, a wiele osób jest nawet zmuszonych do jej przestrzegania z powodu nietolerancji glutenu czy laktozy. Jednakże przeszkodą w stosowaniu tej diety wydaje się niemożność uzyskania dobrego pieczywa, takiego jak pachnący chleb czy chrupiące bułeczki, nie wspominając już o takich smakołykach jak ciasta czy torty. Samodzielne próby przygotowania takich specjałów często kończą się niepowodzeniem, a oferowane […]

Jak zamieszac w swoim życiu, czyli koktajle dla zdrowia i urody

Jak zamieszać w swoim życiu, czyli koktajle dla zdrowia i urody to książka dla wszystkich, którzy podchwycili panującą od kilku lat modę na koktajle w różnej postaci – z owoców, warzyw, ziół i zbóż. Jeśli w naszej diecie brakuje warzyw i owoców, odżywiamy się w pośpiechu i nie możemy wygrać ze stresem, to ta książka jest właśnie dla nas.  Koktajle dodają energii, dostarczają składników odżywczych, można je tworzyć z ulubionych […]