Książki kucharskie Jamie’go Olivera

Jamie Oliver zaczął gotować w pubie swoich rodziców w angielskim miasteczku Clavering, kiedy miał zaledwie osiem lat. Pasję z dzieciństwa rozwijał dalej, gotując w restauracjach, aż w końcu w 2002 roku założył w Londynie swoją włąsną restaurację Fifteen. Działalność Oliviera to jednak nie tylko gotowanie i restauratorstwo. W powiązaniu z restauracją londyńską działa bowiem organizacja dobroczynna Fifteen Foundation, która uczy młodych ludzi pokrzywdzonych przez los zawodu kucharza. Swoją działalność restauratorską Olivier poszerzył otwierając trzy kolejne lokale – w Kornwalii, Amsterdamie i Melbourne, a dodatkowo w Wielkiej Brytanii otwarto sieć restauracji Jamie’s Italian.

Źródło: jamieoliver.com

Źródło: jamieoliver.com

Jamie Oliver jest przykładem na to, że własny sukces można przekuć także na korzyść innych ludzi. Dzieki jego programowi Feed Me Better skierowanym na jakość obiadów podawanych w brytyjskich szkołach, przyczynił się do tego, że rząd zmienił politykę w zakresie żywienia w szkołach, zwiększył budżet przeznaczony na ten cel i przygotował nowe, pożywne jadłospisy dla wszystkich placówek. Jamie współpracuje także z różnymi wydawcami w Wielkiej Brytanii i poza jej granicami i jest jednym z najpopularniejszych kucharzy na świecie, a jego książki z przepisami rozchodzą się w milionach egzemplarzy.

Poniżej krótka charakterystyka dwóch spośród książek Jamie’go Olivera.

„Moje obiady” to zbiór ponad 120 wyśmienitych, nowatorskich, prostych przepisów na rodzinne obiady. Prostota to znak rozpoznawczy Olivera, co przyczynia się do popularności jego książek w świecie gdzie rzadko kto ma czas na gotowanie skomplikowanych i wyszukanych potraw. Tematem książki są obiady i lunche dla całej rodziny, ale również informacje o racjonalnym żywieniu, wskazówki dotyczące ergonomii w kuchni, a także najlepsze przepisy na dziesięć potraw ulubionych na świecie. Większość przepisów w tej książce opiera się o składniki, które w Polsce można bez problemu kupić. Niektóre tradycyjne dania pokazano w nowej odsłonie.

Źródło: jamieoliver.com

Źródło: jamieoliver.com

Druga z dostępnych na polskim rynku książek Jamie’go Olivera to „ Każdy może gotować. Naucz się gotować w 24 godziny i przekaż dalej” Zgodnie z informacjami autora, inspiracją do powstania tej książki byli wszyscy znani autorowi ludzie, którzy byli pewni, że nigdy w życiu nie nauczą się gotować. Tymczasem Oliver wierzę, że gotowanie jest jedną z najbardziej podstawowych umiejętności, którą powinna posiadać każda osoba, aby móc zadbać o siebie, rodzinę i przyjaciół. Stąd książka do nauki gotowania – przedstawionej w najłatwiejszy i najprostszy sposób. W książce znalazły się przepisy na potrawy ogólnie lubiane, w autorskich wersjach Jamie’go – uproszczonych i pokazanych krok po kroku, z instrukcją fotograficzną, jak je wykonać.

Źródło: jamieoliver.com

Źródło: jamieoliver.com