Książka kucharska dla diabetyków

Książka kucharska dla diabetyków. Porady i przepisy, jak zdrowiej żyć autorstwa Louise Hamilton, wydana przez Wydawnictwo Rea, to propozycja dla wszystkich osób cierpiących na cukrzycę lub nią zagrożonych.
Autorka przekonuje, że chociaż cukrzyca – to szokująca diagnoza dla każdego, kto ją usłyszy, są sposoby na złagodzenie przebiegu tej choroby i świadome wpływanie na własne samopoczucie, między innymi przez aktywny styl życia i zdrowe odżywianie, utrzymujące poziom cukru we krwi na prawidłowym poziomie. Autorka zna się na temacie, ponieważ jest diabetykiem. W książce znajdziemy najlepsze przepisy autorki, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolne węglowodany. Przepisy obejmujące wszystkie posiłki od śniadania po kolację, są proste w przygotowaniu i każdy z pewnością sobie z nimi poradzi.

www.rea-sj.pl

Źródło: www.rea-sj.pl

Jeden z rozdziałów poświęcony jest poradom, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Powstał we współpracy z technologami żywienia i ekspertkami ds. cukrzycy, dr Mette Axelsen i dr Hilde Brekke z Sahlgrensk Akademin w Göteborgu. Autorki sprawdziły również, pod względem zgodności z wymogami diety dla diabetyków, wartości energetyczne i odżywcze wszystkich proponowanych w książce posiłków.