Jak przygotować wigilijną zupę grzybową?

Większość Polaków nie wyobraża sobie Wieczerzy Wigilijnej bez zupy grzybowej. W zależności od regionu kraju, zupa ta przybiera różne formy – zabielanej lub czystej, z łazankami, z ziemniakami czy z grochem. My podajemy przepis na klasyczną, klarowną, z kawałkami grzybów.

Źródło: lepszysmak.wordpress.com

Źródło: lepszysmak.wordpress.com

Składniki:

5 dag suszonych grzybów

1 pęczek włoszczyzny

1,5 litra wody

1 cebula

1 łyżka masła

sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie myjemy i namaczamy. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej grzyby wraz z wodą z namaczania i dalej gotujemy. Gdy grzyby są już niemal miękkie, dodajemy do wywaru drobno pokrojoną włoszczyznę wraz z cebulą, którą uprzednio przepoławiamy i rumienimy na patelni bez tłuszczu. Całość gotujemy jeszcze około 25 minut. Zupę następnie przecedzamy, a kapelusze grzybów kroimy w paseczki i wrzucamy do zupy. Jeśli nie lubimy grzybów pływających w zupie, można ich nie zostawiać, a całość wykorzystać np. na farsz do uszek, pasztecików lub naleśników. Na zakończenie dodajemy masło. Zupę podajemy z makaronem typu łazanki. Nie licząc czasu moczenia się grzybów, przygotowanie tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej zajmie nam około 1,5 godziny.