Gotowanie według Pięciu Przemian – praktyczne książki kucharskie

Technika gotowania według tak zwanych „Pięciu Przemian” powstała w starożytnych Chinach i ściśle wiąże się z chińską filozofią. Zgodnie z jej zasadami mamy osiągać jedność i harmonię naszego organizmu z otoczeniem, a całą tajemnicą tego procesu jest sposób przygotowywania posiłków.

Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian – Anna Czelej

Według filozofii Pięciu Przemian możemy jeść to samo co dotychczas, zmieniając jednak sposób gotowania. Proponowana książka nie jest jednak książką kucharską czy dietą odchudzającą, a podręcznikiem uczącym metod przyrządzania potraw. W gotowaniu według Pięciu Przemian ważniejsze od tego co jemy, jest jak to jemy i przygotowujemy jedzenie. Potrawy przygotowywane zgodnie z naturalnym obiegiem energii w przyrodzie, wpływają na zdrowie i zachowanie równowagi, a przede wszystkim znakomicie smakują. Autorka książki, Anna Czelej, jest aktywną propagatorką życia zgodnie z chińską filozofią, a także autorką wielu publikacji poświęconych tej tematyce. Prezentuje Ona również wiele prostych przepisów, które ułatwią zastosowanie nowej techniki gotowania w każdej kuchni, a do książki dołączona jest także plansza produktów według Pięciu Przemian, która pomoże w nauce takiego gotowania. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Studio Astropsychologii.

gotowanie wg filozofii Pięciu Przemian

okazje.info.pl

Jesień w kuchni pięciu przemian. Przepisy wegetariańskie – Anna Czelej

W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi, pozwalające na zrównoważenie jesiennej energii yin. Smaki w jesiennej kuchni zgodnie z tą filozofią powinny być ostre w smaku. Zaliczymy tu takie składniki, jak białe warzywa – korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafiora czy kapustę, a dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go przyprawy takie, jak imbir, czosnek czy chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą. Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzimy w oparciu o prezentowaną publikację. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe i w większości także bezglutenowa. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Illuminatio.

gotowanie wg filozofii Pięciu Przemian

okazje.info.pl