Gotowanie na parze

Kombiwary i parowary Russell Hobbs Cook Home Dampfgarer 19270-56

źródło: Okazje.info.pl

Gotowanie na parze uznawane jest za najzdrowsza formę obróbki cieplnej pokarmów. Oprócz tego, że produkty zachowują wszystkie substancje odżywcze, smak i witaminy to także zachowują kształt oraz kolor więc lepiej prezentują się na talerzu. Poznanie kilku prostych reguł dotyczących gotowania na parze pozwoli cieszyć się potrawami o doskonałym smaku i zapachu.

Przygotowanie mięs

Do parowaru należy oczywiście wkładać świeże oraz rozmrożone mięso lub ryby. Glazura widoczna szczególnie na rybach zapełni zbiornik i zaleje urządzenie. A produkty będą suche oraz miały nieprzyjemny zapach.

Mięso powinno być tej samej wielkości, chude i pokrojone w poprzek włókien. Dzięki temu szybciej się ugotuje.

Mięso i ryby pozostaną kruche i soczyste, jeśli wcześniej się je zamarynuje. Drób można zanurzyć w jogurcie, ryby w cytrynie, sosie sojowym ze świeżą natką pietruszki czy koperkiem i czosnkiem. Wołowinie i wieprzowinie dobrze zrobi zalewa octowa, piwo albo wino.

Kiedy przygotuje się produkty mięsne należy ułożyć je na najniższym poziomie parowaru. Dzięki temu wydzielające się z nich soki nie będą skapywały na pozostałe produkty.

Przygotowanie warzyw i owoców

Mrożone warzywa mogą być wsadzone do parowaru bez rozmrażania. Nie zawierają bowiem tak dużej ilości wody co ryby. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby gotować je chwilę dłużej.

Aby po ugotowaniu warzywa i owoce dobrze się prezentowały trzeba zwrócić uwagę na ich skórę przed gotowaniem. Niestety wszelkie przebarwienia i uszkodzenia są bardziej widocznie po obróbce cieplnej.

Soki wyciekające z produktów można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania sosów, a także deserów. Nie trzeba więc ich wylewać zaraz po ugotowaniu.

Wskazówki dotyczące gotowania potraw

Warto sprawdzić jaki jest czas obróbki dla poszczególnych produktów. Informacje znajdzie się na opakowaniu lub w Internecie.

Na początku lepiej gotować jedną warstwę dania. W ten sposób zyska się pewność, że dany produkt nie będzie ani surowy ani rozgotowany.

Gotując na kilku poziomach należy pamiętać, żeby na najniższym poziomie ułożyć najmniej produktów i te, które wymagają najdłuższej obróbki.

Żywność trzeba umieścić na odpowiedniej wysokości. Najlepiej 2,5 cm nad wodą. Pomiędzy poszczególnymi poziomami powinien być zachowany odstęp. Para będzie mogła wtedy swobodnie krążyć.

Ostatnia rada dotyczy utrzymywania wody na stałym poziomie. Powinna ona zajmować około 2/3 objętości pojemnika na ciecz.