Co gotować na parze? Zobacz sprawdzone przepisy!

Gotowanie na parze to naprawdę wspaniały sposób na to, by przygotować smaczny posiłek dla całej rodziny. Przede wszystkim ten sposób gotowania jest niezwykle zdrowy. Podczas tradycyjnego gotowania tracimy znacznie więcej witamin oraz minerałów niż przy gotowaniu na parze. Główną zaletą takiego właśnie przygotowywania potraw jest również to, że danie jest lekkostrawne, a dodatkowo nie wprowadzamy do niego żadnych dodatkowych tłuszczy. Jednak zawsze pozostaje pytanie – co gotować na parze?

Co można gotować na parze?

Wiele osób unika gotowania na parze z obawy o to, że nie wszystko można przygotować w parowarze. A to nie prawda! Dania, które możemy zaserwować to nie tylko smaczne obiady, ale również i pasztety, wędliny, czy słodkie desery! Wszystko, co najważniejsze to odpowiednie dobranie temperatury oraz czasu gotowania. Mięso gotowane na parze potrzebuje około 40 – 60 minut, ryby oraz owoce morza raptem 25 minut. Warzywa strączkowe oraz grzyby (np. pieczarki) będą gotowe do jedzenia już po 20 minutach. Nieco dłużej gotuje się ryż – na niego musimy zarezerwować sobie 20 – 25 minut.

Przepisy na gotowanie w parowarze

Co warto gotować na parze? Absolutnie wszystko! Dlatego też mamy przygotowane niezwykle smaczne przepisy na gotowanie w parowarze. Pierwszym z nich jest makaron z cukinią – smakowite danie idealne dla każdego! Wszystko, co potrzebujesz do jego przygotowania to:

  • Mała cukinia
  • 250 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 10 dag sera pleśniowego
  • Główka czosnku
  • 0,5 łyżki masła
  • Przyprawy
  • Pomidorki koktajlowe – garść

Przede wszystkim na parze przygotowujemy cukinię. Możesz do tego użyć parowaru lub specjalnych pojemników bądź misek do gotowania na parze. Cukinię kroimy na cienkie plastry – najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Dzięki temu uzyskasz prawie przezroczyste plastry. Nie krój skórki oraz części z nasionami. Gotuj ją na parze przez raptem kilka minut, do momentu, aż nie poczujesz, że jest miękka. Czosnek pokrój na plasterki (użyj 3-4 ząbki). Rozgrzej masło, podsmaż na nim czosnek, dodaj śmietankę i ser oraz całość dopraw wybranymi przez siebie przyprawami. Następnie przełóż do sosu cukinię i dobrze wymieszaj. Nakładaj makaron na talerze i możesz udekorować pomidorkami lub posypać serem pleśniowym. I już wiesz, co gotować na parze!

Pomysłów na podawanie makaronu z cukinii jest naprawdę wiele. Doskonale komponuje się on także z owocami! Ugotowany na parze i ostudzony, w połączeniu z granatem oraz melonem i orzechami włoskimi, stanowić będzie doskonałą kompozycję. Szykując potrawę wymagającą gotowania na parze, bez wątpienia warto zaopatrzyć się w parowar. Modele idealne do takiego przygotowywania potraw znajdziesz tutaj: http://www.okazje.info.pl/sprzet-agd/parowary/

Mięso gotowane na parze – przepisy

Przepisy na gotowanie na parze wcale nie muszą być nudne, zwłaszcza jeśli chodzi o mięso! Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, jedzenie jest smaczne, wilgotne i naprawdę dobre. Dlatego też dobrze jest postawić na tę metodę, by cieszyć się smakowitym obiadem. Wszystko, co potrzebujesz do przygotowania mięsa gotowanego na parze to:

  • Podwójny filet z kurczaka
  • Szałwia
  • Kolendra
  • Pieprz świeżo mielony
  • Gruboziarnista sól
  • Czosnek
  • Cebula

Filet z kurczaka umyj oraz osusz. Obsyp przyprawami, czyli szałwią i kolendrą, a także pieprzem. Posyp również gruboziarnistą solą. Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę w pióra. Połóż je na piersi z kurczaka, umieszczonej już w komorze parowaru. Gotuj na parze przez ok. 45 minut, do momentu aż mięso nie będzie miękkie.