Domowe pomysły na wigilijne potrawy

Niedługo Święta Bożego Narodzenia – to pora wspólnego zasiadania do stołu, rodzinnych spotkań. Króluje wtedy podniosła atmosfera, radość oraz oczekiwanie. Zgodnie ze zwyczajem, na świątecznym stole powinno pojawić się 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Jednak w zależności od regionu mogą być one nieco inne. Niezależnie jednak od tego, gdzie mieszkamy świąteczne menu powinno być pełne ryb, dań z kapustą oraz makiem. Szukasz pomysłów na wigilijne potrawy? Zainspiruj się naszymi przepisami!

Tradycyjne 12 potraw wigilijnych

Jakie potrawy idealnie nadają się na wigilijny stół? Przyjmuje się, że zawsze powinno być ich 12. Których z nich zdecydowanie nie powinno zabraknąć?

  • Zawsze na wigilijnym stole powinna pojawić się zupa. W zależności od regionu, tradycji lub po prostu przyzwyczajenia do wyboru mamy barszcz wigilijny z uszkami (najczęściej faszerowanymi kapustą i grzybami) lub zupę grzybową. Tradycyjny barszcz powinien zachwycać piękną, czerwoną barwą, zaś grzyba dobrze, by była wykonana z suszonych grzybów. Można ją podawać w bulionówce lub z makaronem. Świetnie smakować będzie zabielana śmietaną.
  • Zdecydowanie pośród dań świątecznych nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Można je zastąpić ewentualnie uszkami lub pasztecikami.
  • Kolejnym pomysłem na wigilijną potrawę jest klasyczna kapusta z grochem lub z aromatycznymi grzybami. To staropolska potrawa, której absolutnie nie może zabraknąć na żadnym stole!
  • Niezastąpioną rybą na świątecznym stole jest karp. Tego można przyrządzić na wiele sposobów. Zastanawiasz się, jak przygotować go na święta Bożego Narodzenia? Sprawdź nasze przepisy!

12 wigilijnych potraw

  • Na wigilijnym stole pojawia się także ryba po grecku. To podsmażane kawałki ryby (najczęściej dorsza) wraz z warzywnym farszem z tartej marchewki, selera, pietruszki oraz koncentratu pomidorowego.
  • Potrawy z ryb to absolutne must have każdych świąt. Dlatego też nie może na stole zabraknąć śledzia w każdej postaci. Może być to śledź pod pierzynką, w formie sałatki, zalewany śmietaną lub klasyczny w occie.
  • W wielu regionach Polski podaje się także kluski domowej roboty z makiem, bakaliami oraz miodem. Świetnie smakują, a także stanowić będą słodki dodatek do świątecznych potraw.
  • Skoro już jesteśmy przy słodyczach – tych również nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dania z makiem są po prostu tradycją. Warto więc upiec świąteczny makowiec – miękki, wilgotny i z chrupiącą skórką. Oprócz tego, najlepiej smakującym w Boże Narodzenie ciastem jest piernik. Korzenny, przekładany powidłami – sama przyjemność!

12 wigilijnych potraw

  • Czego jeszcze nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście wigilijnego kompotu z suszonych owoców! Przygotowuje się go z jabłek, gruszek, śliwek, fig oraz rodzynek i moreli. Specjalnie ususzone, gotowane – pachną dość niezwykle! Zawierają wiele błonnika, więc będą cudownym dopełnieniem świąt.
  • Fasolka z sosem pomidorowym to kolejna potrawa, która bardzo często gości na naszych świątecznych stołach. Gotuje się ją, a następnie zalewa sosem przygotowanym z koncentratu i warzyw.