Domowe pesto w różnych odsłonach

Pesto to fantastyczny dodatek do makaronu, a nawet pasta do kanapek. Można gotowe kupić w sklepie, jednak warto pokusić się o jego własnoręczne przygotowanie ze świeżych składników.

Klasyczne pesto z bazylii

To chyba najpopularniejsza wersja pesto oparta o zielone zioła, w tym bazylię, a także orzeszki piniowe. Czego potrzebujemy do wykonania tego pesto? Trzy łyżki orzeszków piniowych podprażonych na patelni, garść listków bazylii, trzy ząbki czosnku grubo pokrojone, parmezan pokrojony w kostkę oraz oliwę z oliwek. Wszystko razem blendujemy na masę o lekko grudkowatej konsystencji.

Pesto z pietruszki

To pesto oparte o orzeszki nerkowca oraz ziarna słonecznika, które prażymy na patelni na złoty kolor, a następnie blendujemy. Dodajemy posiekany pęczek natki pietruszki, oliwę z oliwek oraz nieco wody, jeśli po zmiksowaniu całość będzie zbyt gęsta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

pesto zielone

pixabay.com

Pesto buraczkowe

Młode, wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około dwudziestu minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie miksujemy z oliwą, parmezanem i uprażonymi orzeszkami piniowymi, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takie pesto najlepiej podawać z grzankami, tostami lub pieczonymi mięsami.