Dlaczego warto używać elektrycznych płyt indukcyjnych?

Płyty elektryczne coraz częściej znajdują zastosowanie w domowych kuchniach, ponieważ są o wiele bardziej bezpieczne w użytkowaniu niż płyty gazowe i świetnie komponują się z wystrojem współczesnych, nowoczesnych kuchni. Jednak przed zakupem warto zwrócić uwagę na parametry takich płyt i ich rodzaje. Ostatnio na popularności zyskują płyty indukcyjne, które są nieco droższym rozwiązaniem, ale za to ich zalety wynagradzają tę niedogodność. Są one bardzo ekonomiczne, ponieważ wytwarzają ciepło wewnątrz naczynia, dzięki czemu potrawy są szybciej gotowe niż na płytach ceramicznych. Ich dodatkowe zalety to automatyczne wyłączanie palnika po zdjęciu garnka i natychmiastowe stygnięcie. Wadą takich płyt indukcyjnych oprócz wysokiej ceny jest też konieczność posiadania specjalnych garnków, w których można na takiej płycie gotować.

indukcyjna płyta do gotowania

okazje.info.pl

Płyta PIB651F17E marki BOSCH

Przykładem elektrycznej płyty indukcyjnej godnej polecenia jest model PIB651F17E marki BOSCH. Płyta ta zapewnia szybkie i precyzyjne gotowanie, a do tego łatwe czyszczenie i niskie zużycie energii. Wyposażona została w system PowerBoost, który zwiększa moc wybranego pola grzewczego i skraca czas gotowania z mocą większą aż do 50%. Z kolei strefa kombi to strefa gotowania o zmiennym zasięgu dla dużych brytfanek. Dodatkowo model ten posiada wskaźnik zużycia energii, który pokazuje zużycie energii podczas ostatniego gotowania. Cechy produktu to zatem przede wszystkim bezpieczeństwo i komfort użytkowania, cztery indukcyjne strefy grzewcze, sterowanie Direct Select, siedemnaście stopni mocy, timer z funkcją wyłączenia dla każdego pola, sygnał dźwiękowy końca pracy oraz zastosowana ceramika HighSpeed. Płytę wyposażono także w funkcje takie, jak krótkie czyszczenie, QuickStart oraz ReStart. Minimalna grubość blatu pozwalająca na zastosowanie płyty wynosi 20 mm, moc przyłączeniowa to 7,2 kW, a długość kabla przyłączeniowego to 1,1 m. Płyta ma szerokość 59,2 cm.