Dekorowanie potraw i stołu – carving

Carving część II to kontynuacja bestsellerowego tytułu Carving – dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku.

Skąd się wziął carving?

Sztuka dekorowania tą metodą wywodzi się z miasta w północno – centralnej części Tajlandii, Sukothai, z XIII-XIV wieku. W czasie przygotowań do jednego z najważniejszych festiwali, zwanego Loi Kratong, jedna z poddanych króla kraju, Nang Noppamart, zastanawiała się, jak uczynić swój Kratong, bukiet z liści, jeszcze piękniejszym, by tym samym sprawić radość swojemu władcy. Jako wzór zdobienia użyła kwiatu, a następnie wyrzeźbiła ptaka, którego starannie ustawiła dziobem skierowanym w stronę płatków. Sztuki tej uczą się tajskie dzieci i młodzież, jest też ona przekazywana obcokrajowcom i praktykowana na całym świecie, szczególnie przez kucharzy, chcących poprawić wizualne efekty przygotowywanych przez siebie potraw. Z punktu widzenia historii rzeźbienia owoców i warzyw, ma ona swoje korzenie w czasach chińskich dynastii Tang i Song.

książka o carvingu

okazje.info.pl

Książka – co zawiera

Autorem książki jest Rajmund Królik, szef kuchni i laureat wielu konkursów kulinarnych, który gotowanie uważa za wspaniałą przygodę swojego życia, natomiast carving za fascynujący dodatek do swojej pracy, który cieszy nie tylko oko. Pieczołowicie ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy, a szczegółowe fotografie, praktyczne wskazówki, zawarte w tej książce, umożliwiają szybką naukę tej nietuzinkowej sztuki dekoracji potraw w domu. Z książki dowiemy się czym jest carving, jak powstał, czy jakich noży do niego używać, a przede  wszystkim jak z owoców i warzyw wyczarować różne figury i ozdoby. W książce znajdziemy sporo praktycznych porad, które umożliwiają szybką naukę. Warto je wypróbować, bowiem smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię, co w kuchni ma ogromne znaczenie. Korzystając z tej książki możemy spróbować wyrzeźbić motylka z marchewki, lampion z arbuza czy liście z cukinii. Poza tym możemy się też dowiedzieć jakich używać do rzeźbienia noży i jak przechowywać wykonane przez nas dekoracje. A to wszystko na 96 bogato ilustrowanych stronach książki, w twardej oprawie.