Ciasto pełne śliwek

Jesienią można eksperymentować z owocami. Ich wielość skłania do robienia rozmaitych wypieków i deserów. Przepis na ciasto wypełnione ogromną ilością śliwek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Składniki

  • 175 g cukru
  • 400 g mąki
  • 175 g masła
  • 1 jajko
  • 750 g śliwek
  • 100 g cukru
  • 7 łyżek soku ze śliwek lub wiśni
  • 1 budyń waniliowy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • mąka do podsypywania, tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, jajka oraz 75 g cukru wyrabia się ciasto, które następnie zawija się w folie i wstawia do lodówki na 30 minut. W tym czasie przekrawa się śliwki, usuwa z nich pestki i kroi je w cząstki. Resztę cukru karmelizuje się w rondelku i dodaje 3 łyżki soku. Potem dorzuca do tego śliwki i gotuje przez 5 minut. Następnie 4 łyżki soku miesza się z budyniem i dodaje do owoców. Całość powinna gotować się jeszcze około minuty. Po tym czasie odstawia się wszystko do wystygnięcia na mniej więcej 30 minut.

Ciasto wyjmuje się z lodówki i 2/3 rozwałkowuje na krążek mający 30 cm średnicy. Wkłada się go do formy mającej 26 cm by ciasto pokryło też część jej brzegów. Potem dociska się je, a całość nakłuwa widelcem. Na tak przygotowany placek wykłada się śliwki. Pozostałe ciasto należy rozwałkować oraz pociąć na paski mające około cm szerokości. Następnie układa się je na wierzchu, tak aby utworzyły kratkę. Ciasto piecze się w temperaturze 200°C przez mniej więcej 20-25 minut. Po wystygnięciu smaruje się je glazurą przygotowaną z cukru pudru i soku cytrynowego.