Ciasta na bazie warzyw – ciasto szpinakowe

W zeszłym tygodniu pisaliśmy o cieście marchewkowym, teraz pora na coś bardziej efektywnego, ale równie prostego. Ciasto szpinakowe – zaskakująco słodkie (szpinak jest niewyczuwalny) i niesamowicie zielone bez dodatku sztucznych barwników. Jeśli chcecie zaskoczyć członków swojej rodziny zaserwujcie im to ciasto. Zrobi furorę zarówno wśród najmłodszych (choć dzieciom niekoniecznie musicie zdradzać, co jest jego podstawą), jak i starszych gości.

http://szotreba.blogspot.com/

http://szotreba.blogspot.com/

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach )
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fix’y
  • cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy)
  • owoce granatu lub truskawki (do ozdoby)

Przygotowanie:

Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy i delikatnie odsączamy z wody. Nie powinien być zbyt mocno odciśnięty, zwłaszcza jeśli zależy nam na intensywnym zielonym kolorze ciasta, z kolei zbyt wodnisty będzie dawał zbyt blada barwę.

Jajka miksujemy z cukrem i wlewamy powoli olej ciągle mieszając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy masę do formy (tortownica o średnicy 21 – 25 cm) i pieczemy ok. 1 godz. do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Góra ciasta będzie miała kolor brązowawy lecz bez obaw – wewnątrz ciasto będzie nadal zielone. Po upieczeniu ciasto wyciągamy do ostygnięcia na kratce. W domu będzie unosił się mocny zapach szpinaku, który szybko wywietrzeje.

Po wystudzeniu obetnijcie nożem wierzch ciasta i rozdrobnić go na talerzyku. Ubijcie śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru. Na ciasto delikatnie wyłóżcie ubitą masę, posypać okruszkami ciasta i obłóżcie owocami granatu lub truskawkami leciutko dociskając je dłonią. Przed podaniem można schłodzić je w lodówce. A w czym? Foremek do ciast w korzystnych cenach szukaj na Okazje.info.

http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/

http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/