Ciasta na bazie warzyw – ciasto marchewkowe

Zazwyczaj, gdy myślimy o domowym, ucieranym cieście wyobrażamy sobie puszyste, pachnące wypieki ze świeżymi owocami lub przetworami domowej roboty. Tak piekły w końcu nasze babcie i mamy od pokoleń. Ale na eksperymenty w kuchni decyduje się coraz więcej miłośników pichcenia. Choć pomysł dodawania warzyw zamiast owoców wydaje się wielu osobom dziwny coraz większa popularność w naszym kraju zyskuje ciasto marchewkowe. Wilgotne, aromatyczne i słodkie zachwyca praktycznie każdego, kto tylko je spróbuje.

http://mylittlenorway.com/

http://mylittlenorway.com/

Składniki na ciasto*:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju (rzepakowego lub z orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich (lub płatków migdałowych)
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)

*Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Polewa:

  • 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
  • 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru wanilinowego)

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pozwalamy mu się nagrzać w czasie, kiedy zajmiemy się przygotowaniem masy na ciasto.

Obraną marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach, a orzechy grubo kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy w mikserze z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy wczesnej przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Dodajemy przyprawy do masy, ostrożnie wsypujemy marchewkę, ananasy oraz orzechy i wszystko dokładnie mieszamy ostatni raz najlepiej dużą drewnianą łyżką.

Formę o średnicy ok. 26 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy je ok. 45-55 min. (do tzw. suchego patyczkiem). Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane polewą.

Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do jego całkowitego wykorzystania. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem i ekstraktem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą – podwajamy ilość składników polewy, przecinamy ciasto na pół i smarujemy cienko. Możecie również udekorować je małymi marchewkami z masy cukrowej.

ciasto marchewkowe

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście tego ciasta, najwyższa pora. Gwarantujemy, że Was zachwyci i na stałe zagości w Waszych domach. Smacznego!