Babciny przepis na wigilijne pierogi z grzybami

Trudno sobie wyobrazić polską, tradycyjną Wieczerzę Wigilijną bez kilku potraw. Jedną z nich niewątpliwie są pierogi z grzybami. O ile na co dzień możemy takie pierogi kupić np. mrożone czy świeże, w garmażerii, o tyle na Wigilię warto pokusić się o ich samodzielne wykonanie, tym bardziej, że wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Źródło: www.iclipart.com

Źródło: www.iclipart.com

 

Jak zatem przygotować wigilijne pierogi? Poniżej podajemy sprawdzony, domowy przepis na ciasto i farsz, dla dwóch – trzech osób.

Składniki na farsz:

10 dag suszonych grzybów
1 cebula
10 dag masła
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Sól i pieprz

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki
1 jajko
½ szklanki letniej wody
Sól

Źródło: www.iclipart.com

Źródło: www.iclipart.com

Sposób przyrządzenia pierogów:

Grzyby gotujemy na miękko, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich bułkę tartą, jajko, podsmażoną wcześniej na maśle cebulkę posiekaną na drobne kawałeczki, a także sól i pieprz do smaku. Z podanych składników zagniatamy ciasto (regulujemy jego konsystencję dodając odpowiednio trochę więcej mąki, jeśli jest zbyt rzadkie lub trochę wody jeśli wyszło bardzo gęste i „suche”). Rozwałkowujemy na stolnicy silikonowej lub drewnianej (wówczas podsypujemy stolnicę mąką). Z placków grubości kilku milimetrów wycinamy miejsce o bok miejsca kółka. Na kółko kładziemy pół łyżeczki farszu i zagniatamy brzegi razem tworząc pierożek. Aby uzyskać ładny kształt pierogów, najlepiej wycinać szklanką, a zagniatać w specjalnym, bardzo prostym urządzeniu, które można kupić tutaj.