Aromatyczne Dania Babci Zosi

Zdarza się, że nie mamy pomysłu na obiad albo z niespodziewaną wizytą wpadną do nas goście. Wówczas warto mieć pod ręką gotowy produkt, z którego błyskawicznie wyczarujemy pyszne, naturalne, domowe danie. Takie produkty oferuje firma SYS, pod marką Dania Babci Zosi.

Zupa z soczewicy 

Smak zupy został zaczerpnięty z kulinarnych wypraw do Północnej Afryki, dlatego podstawą jest tu mieszanka przypraw i ziarna czerwonej soczewicy, które sprawiają, że zupa nie tylko jest aromatyczna, ale również pożywna. Babcia Zosi zupę z soczewicy gotuje nieco dłużej, aby ziarna z soczewicy rozpadły się, a zupa nabrała jedwabistego smaku. W składzie opakowania o masie 100 g znajdziemy soczewicę czerwoną (minimum 32%), makaron typu zacierka z mąki pszennej i jajek, kaszę manną, 15% warzyw suszonych takich, jak marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki, mleko w proszku, sól, przyprawę curry złożoną z kurkumy, kozieradki, kminu rzymskiego, soli, skrobi i pieprzu. Wartość odżywcza w 100 ml suchego produktu to 302 kcal. W opakowaniu znajdziemy dwie torebki, których zawartość należy wsypać do jednego litra zimnej wody i mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie trzeba dodać jedną łyżkę masła lub oleju i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Zupę najlepiej podawać z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego – po łyżce na talerz.

placki ziemniaczane torebka

okazje.info.pl

Placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami 

Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni, a dzięki plackom ziemniaczanym z suszonymi pomidorami od Babci Zosi możemy cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych pomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca danie o wartościowe składniki odżywcze. Zawartość torebki należy dokładnie wymieszać z 200 ml wody, można też dodać jedno jajko, a następnie odstawić wszystko na dziesięć minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało. Gdy ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze trochę wody. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeśli packi z suszonymi pomidorami mają stanowić główne danie, to warto dodać do ciasta pokrojoną szynkę i trochę oliwek. Składniki mieszanki na placki to ziemniaki suszone – minimum 56%, skrobia ziemniaczana, pomidory suszone minimum 8%, cebula suszona, czosnek suszony, sól, papryka ostra, oregano, bazylia.